A puffadás sugárkezelés után

A legtöbb rákos beteg átmegyradioterápiás eljárás. Fő célja, hogy elpusztítsa a rákos sejteket, hogy elnyomja a reprodukciós képességüket. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben a besugárzás végrehajtásának módszerei jelentősen javultak, a daganat közelében található egészséges szövetek azonban szenvednek. Ez a módszer nem nevezhető teljesen biztonságosnak az egészségre. Azonban a daganat csökkenése és megsemmisítése tekintetében a hatása a legtöbb esetben átfedi a negatív következményeket.

Milyen következményekkel jár a sugárterápia?

A sugárzás hatásai ettől függnektípus, a szövetekbe való behatolás mélysége, egy személy egyéni reakciói. Minél erősebb és hosszabb a hatás, annál jobban érzékelhető lesz a test reakciója. A leggyakoribb szövődmények azoknál a betegeknél fordulnak elő, akik hosszú távú kezelésen mennek keresztül. A sugárterápia mellékhatásai nem mindig súlyosak, egyes betegek nagyon könnyen tolerálják az ilyen kezelést. Bizonyos esetekben a következmények közvetlenül a kezelés után alakulnak ki, mások csak a kórházból való kivonás után, mivel a terápiás hatás a sugárterápia végét követően valósul meg.

Komplikációk a sugárkezelés után:

 • Bőrreakciók,
 • Fájdalom, a szövetek duzzanata az expozíció helyén,
 • Légszomj és köhögés,
 • A nyálkahártyákból származó reakciók,
 • fáradtság,
 • A hangulat és az alvászavarok,
 • Hányinger, hányás, zavar a gasztrointesztinális traktusban,
 • Hajhullás.

Leggyakrabban bőrreakciók vannak

A besugárzás után a bőr elveszti a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóképességét, egyre érzékenyebbé és érzékenyebbé válik, óvatosabb hozzáállást és óvatos gondoskodást igényel.

A besugárzott területen lévő bőr színe megváltozikhely van diszkomfort, égő, fájdalom. A bőr reakciója a sugárzáshoz hasonló a napégéshez, de fokozatosan fejlődik. A bőr szárazabbá és érzékenyebbé válik. Talán a hólyagok képződését, amelyek kinyílnak, nedves, fájdalmas fájdalmakat bocsátanak ki. Kezelés és megfelelő ellátás hiányában az ilyen bőrterületek a fertőzés bejutási átjáróvá válnak. Ezen a helyen fekélyek alakulhatnak ki. Nem gyógyuló fekélyek sugárkezelés után Súlyos esetekben, ahol a betegek, különösen érzékeny bőr, csökkent immunitás, vagy cukorbetegségben szenved.

A bőrreakciók általában 10-15 nappal a kezelés megkezdése után jelentkeznek, és a besugárzási eljárások vége után 4-5 héttel mennek keresztül.

A sugárterápia következtében fellépő bőrkárosodás foka:

 • 1 fok - enyhe reddening,
 • 2 fok - vörösség, kísértés vagy duzzanat kíséretében,
 • 3 fokos - kiterjedt vöröshajlás, nedves peeling és súlyos duzzanat.

A radioterápia után fellépő égések kezelése függbőrkárosodás mértéke. Az első fokon elegendő a napi bőrhigiénia fenntartása és a besugárzást követő hidratáló krém alkalmazása. A második és harmadik szakaszban, ha viszketés következik be, kortikoszteroid tartalmú krém írható fel, ami jelentősen javítja a bőr állapotát. A használatát azonban időben korlátozni kell (legfeljebb 7 napig). A seb fertőzésének megelőzésére kötéseket alkalmaznak rajta. Ha fertőzés jelei jelennek meg, aktív ezüstionokkal vagy jóddal szembeni antibakteriális kötéseket kell alkalmazni.

A sugárzás fertőzésének jelei:

 • Fokozott fájdalom,
 • Éles puffadtság,
 • Fokozott bőrpír,
 • Növelje a folyadék mennyiségét a sebben,
 • A kellemetlen szag megjelenése.

A sugárterápia után a magas hőmérsékletet a fertőzés bejutása okozhatja. Ebben az esetben további vizsgálatokra van szükség a fertőzés jellegének megállapításához.

Reakciók a légzőrendszerből

Légszomj, légzési nehézség, köhögés a sugárzás utánTerápiák akkor alakulnak ki, amikor a hatás a mellkason, például mellrákon történik. A tüdő sugárkezelési elváltozásai a besugárzás után három hónapon belül jelentkeznek. Rendszerint a köhögés nem produktív (azaz nem hozhat megkönnyebbülést). Ha a fertőzés be van kötve, előfordulhat, hogy a hőmérséklet nő, és az általános állapot romlik. A tüdő sugárzási sérüléseinek kezelését számos módszer korlátozza:

 • Elektro- és fonoforézis,
 • Mágneses terápia,
 • Belégzési terápia,
 • masszázs,
 • Légzőtorna.

Mindegyik esetben a módszereket egyedileg kell kiválasztani, figyelembe véve a légzőszervekben bekövetkező változások jellegét és a tumor természetét, amelyre besugárzás történik.

A hasüreg szervek kiterjedt besugárzásával éskismedencei szervek szenvedhetnek bélnyálkahártyában, a gyomor és a húgyhólyag. Ebben a tekintetben az e szervezetek munkájának romlik. Besugárzása felső légúti vezethet stomatitis, szárazra pároljuk és a torokfájás, fájdalmas érzés a területen.

Számos onkológiai beteg észreveszi ezt aa sugárterápia mellékhatása, mint a fáradtság. Ez elég kellemetlen állapot. Az a tény, hogy nem múlik el alvás vagy pihenés után. A beteg úgy érzi, hogy nincs elég energiája. Mindez nem csak a sugárzásnak a testre gyakorolt ​​hatása miatt, hanem az érzelmi élmények, az életmód és a táplálkozás változásai miatt is bekövetkezik.

Annak érdekében, hogy enyhítsük az állapotot, legalábbiskissé csökkenti a fáradtság érzését, meg kell próbálnia betartani a rendszert, elég sok időt töltenie, gyakorlati fizikai gyakorlatokat folytatni. Ne csináld kemény munkát. Előfordulhat, hogy segítséget és támogatást kell kérnie a barátoktól vagy rokonoktól.

Hogyan lehet visszaszerezni a sugárkezelés után? Ezt a kérdést szinte minden beteg kéri. A kezelés végén a szervezet egy ideig visszanyerik erejét, módosítja a szenvedett szervek munkáját. Ha segítesz neki, akkor a helyreállítási időszak gyorsabb lesz.

Egyszerű tippek a rehabilitációhoz

Rendszerint a sugárterápia után különleges gyógyszereket írnak fel. Szigorúan kövesse az orvos összes ajánlását, vegye be a gyógyszert, és kövesse az orvos által javasolt rendszert.

Még ha állandóan le akarsz feküdni, keresskényszerítsd magad mozgatni, ne hagyd, hogy a test stagnáljon. Mozgalom élénk lesz. Egyszerű könnyű gyakorlatok, séták teszik. Amennyit csak lehet, friss levegőn kell lennie.

A folyadék segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól ésa kezelés eredményeképpen keletkező káros anyagok. 3 liter folyadékot kell inni. Ez lehet hétköznapi vagy ásványvíz, gyümölcslevek. A szénsavas italokat ki kell zárni.

A testhez a lehető legkevesebba toxinok, a dohányzásról való kilépés és az alkoholfogyasztás. Az alkoholfogyasztás kis adagokban (általában vörösbor) csak bizonyos esetekben jeleníthető meg. Ezután a kezelőorvos ajánlotta.

A megfelelő táplálkozás gyorsabbá fogja tenni a testet- Gyere észre. Az ételnek természetesnek kell lennie, konzerválószerek és mesterséges adalékok nélkül. Nem füstölt ételek, a savanyúság nem lehet az étrendben. Több zöldség és zöldség.
Kerülje a napsütést.

A lágy szövetekből laza ruhát viseljen, hogy elkerülje a besugárzás helyének dörzsölését.

Rendszeresen mutassa be orvosát. Mindenképpen mondd el neki azokat az eseteket, amikor valami megváltozott az egészségi állapotban, elkezdte zavarni a fájdalmat vagy a hőmérséklet emelkedését.

Rák kezelése sokak számáraa betegek súlyos mellékhatások miatt valódi tesztnek bizonyulnak. Azonban jön a nap, amikor egy személy megkönnyebbül. Megérti, hogy a betegség visszahúzódik, és az élet javul.