A vérszegénység vérszegénység esetén

Anaemia (anaemia) - klinikai-hematológiaiegy olyan szindrómát, amelyet az eritrociták és a hemoglobin egységnyi vérmennyiségének csökkenésével jellemeznek. A különböző kóros folyamatok vérszegénységhez vezetnek; így minden vérszegénységet másodlagosnak tekintünk, és kezeljük az alapbetegség egyik tünetének. De az összes vérszegénység tüneteivel közösen mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, amelyek bizonyos anémia lényege, megkülönböztető jellemzői és sajátosságai.

Az anémia három fő csoportra osztható: vérszegénység, vérszegénység, túlzott vérveszteség és vérveszteség miatti vérszegénység miatt.

A vérszegénység miatti vérszegénység. Vashiányos vérszegénység a leggyakoribb az összes típusú vérszegénység, és megjelenése őket együtt különböző okok: Ismételt vérveszteség elégtelen asszimilációja vas (betegségek a gyomor-bél traktus), vashiány az étrendben, megnövekedett vas-fogyasztás (például a terhesség alatt), és így tovább. d.

A vas elégtelensége nem csak aoldalán a csontvelő és általában a teljes vért rendszer, hanem a része sok szervek és rendszerek, mint például a gyomor-bél traktusban. Hiánya vas a szervezetben vezet minőségi változást a csontvelő: megalakult a vörösvérsejtek (erythropoesishez) kevésbé hatékony, tehát van egy jelentős pusztítás a fiatal vörösvérsejtek az érlelés (differenciálódás) ... Hatástalan erythropoesishez vashiányos elérheti a 40-50% -ot, míg az egészséges ember nem haladja meg a 10-20%.

Napi szükség van a vasra, ami szükségesvérképződést a vas rovására biztosítják, amely akkor válik szabaddá, ha az öregedő vörösvértestek elpusztulnak. A hiányzó vas mennyiséget feltölti az élelmiszer-vas, ami a gyomor-bélrendszerből, főleg a vékonybél nyálkahártyájából abszorbeálódik.

Az anémia meglehetősen gyakori formája a Bi2(Folsavhiány vérszegénység, az előfordulása amely kapcsolatban van a hiány a szervezetben Bejövő vitamin Bi2 -. Anémiakezelési faktor eredményeként, vitamin hiánya Bi2 rendellenességek fordulnak elő érése során az eritrociták a csontvelőben és elégtelen telítettsége eritrocita hemoglobin részt az oxigén a tüdőből a test szöveteiben. Ezért, a perifériás vérben az ebben a betegségben van jelölve nemcsak a csökkentése a vörös vérsejtek, hanem funkcionális károsodás áll.

Az ilyen típusú anémia klinikai tüneteiattól függ, hogy milyen mértékű és gyors az anemizálás a szervezet. A betegek aggódnak a gyengeség, fáradtság, szédülés, fülcsengés, palpitáció, dyspnea (különösen fizikai erőfeszítéssel), szívizom fájdalma miatt. Ezeknek a betegeknek a megjelenése jellemző: a bőr sápadt, vashiányos anémiával - alabástrom vagy zöldes színű. Az alsó végtagok enyhén duzzadnak. A vas hiánya miatt a bőr és a nyálkahártyák trofikus rendellenességei a bőr és a nyálkahártya duzzanata, a körmök megnövekedett törékenysége és torzulása formájában jelentkeznek. A haj elveszíti a ragyogását, elszakad és elesik. Ha a nasopharynx és a nyelőcső nyálkahártyái érintettek, dysphagia szindrómát (nyelési rendellenességet) figyelhetünk meg. A nyelőcső görcsöket észleltek.

A nyelv hámja megváltozik, és a nyelv ízlelőbimbóinak torzulását idézi elő. A nyelv sima, viaszos, fényes lesz.

A páciens nyelvének atrófiájának hátterében az égetés, a nyelv fájdalmai, amelyek gyakran spontán előfordulnak és evés után gyakran megzavaródnak; a száj sarkain (rohamok), a szájüregi gyulladásos jelenségek (sztomatitis) vannak repedések.

A vashiányban vérszegénység lép felaz ízek perverziója: van vágy, hogy földet, krétát, agyagot eszik; bizonyos éles szagok iránti elhivatottság van. A-vitamin hiánya Bi2 és a folsav, amely a leggyakrabban társul gyomorhurut a csökkent savasság vagy teljes hiánya a gyomorsav-szekréció, a nyelv szemölcsei különböző simaságát és élénk vörös színt.

Gyakran ezek a betegek aggasztják a gyomor-bél traktus különböző rendellenességeit fájdalmas fájdalom formájában az epigasztrikus régióban és a bélből is.

A Bi2 (fóga) anémiával kifejezettgerincvelő sérüléssel járó neurológiai tünetek: betegeknél különböző érzékenységi rendellenességek, végtagi vérszegénység, csúszó feltűnés, izomgyengeség, izom atrófia. Néha vannak mentális zavarok: hülyeség, hallucinációk. Amikor a betegség rosszabbodik, észlelik a subfebril testhőmérsékletet. A vashiányos vérszegénység miatt néha szükségszerűen sürgetik a vizelést, képtelenek a vizelet köhögésre és nevetésre, és a lányok alvás közben a vizelet inkontinencia tünetei.

Anémia a túlzott vérveszteség miatt. A túlzott vérveszteség vagy a hemolitikus vérszegénység miatt bekövetkező vérszegénység alapvetően a vörösvérsejtek fokozott szétesése és az élettartamuk lerövidülése következménye. A vörösvérsejtek átlagos élettartama 100-120 nap, hemolitikus anémia esetén 2-4 napra csökken.

Az eritrociták intracelluláris bomlása bekövetkezikkülönböző szervek és szövetek specifikus sejtjei, de elsősorban a lépben. Az eritrociták intravaszkuláris bomlása a héja ritkasága és törékenysége miatt történik.

Megkülönböztetni az örökletes és a szerzett hemolitikus anémiát. Örökletes hemolítikus vérszegénységaz eritrociták genetikai hibáinak eredménye, amelyek funkcionálisan alacsonyabbak és instabilak. Az örökletes hemolitikus anémiák közé tartoznak az örökletes mikrosferocitózis (Minkowski-Schoffar-kór). A Minkowski-Schoffar betegségének szíve genetikai hiba a vörösvérsejt-membrán fehérjében. Ez a hiba a vörösvértestben lévő nátrium- és vízionok túlzott beviteléhez vezet, ami ezért különös gömb alakúvá válik. Az ilyen eritrocitákat szferocitáknak nevezik. A szferociták formájuk miatt alig haladnak át a gerincvelő-szinuszokon, ahol a felszín helyét mikroszferociták képződésével elválasztják tőlük (tehát a betegség neve a mikrogömbösség). Ezek az eritrociták instabilak és gyorsan elpusztulnak a lépben.

Az örökletes anémia egy másik formája is társultaz egyik fontos enzim - glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz egyik hiánya, amely erõsíti a vörösvérsejt membránt. Ennek eredményeként az eritrociták instabillá válnak számos károsító tényező (hideg, kábítószer, bizonyos ételek stb.) Hatásaira.

A szerzett hemolítikus anémia számos olyan tényező hatásával jár együtt, amelyek az eritrociták (hőmérséklet tényezők, toxikus anyagok, ellenanyagok kialakulása stb.) Megsemmisülését okozzák.

Nagyszámú hemolitikus esetAz anaemia kimutatható gyermekkorban vagy felnőttkorban. A gyermekek gyakran vérszegénységben szenvednek, amikor rokonaik betegségét vizsgálják. A sárgaság az egyik legfontosabb klinikai tünet, amelyet a fokozott vörösvérsejt-bomlás és a bilirubin képződése okoz. A vizeletben a bilirubin nem található, mivel a vesén keresztül képződött szabad bilirubin nem halad át rajta. A széklet nagymértékben sötétbarna színű, mert a stercobilin nagy mennyisége van benne. A betegek ezen csoportja hajlamos a kőzetképződésre, így esetükben a colelithiasis támadásokkal járhat. Gyakran fokozódik a lép, hosszan tartó hemolitikus anémia, a máj is növekedhet. A gyermekek lassú növekedés jeleit mutatják, az arc csontvázát (torony-koponya, nyereg orr, rosszul elhelyezett fogak, keskeny szemgödör).

Közép- és időskorúak gyakran szenvednektrófikus fekélyek az alsó láb. Hemolítikus krízisek gyakran előfordulnak a betegség folyamán; ugyanakkor az eritrociták tömegromlásával összefüggő hőmérséklet nő, a sárgaság nő, a hasi fájdalom és a hányás figyelhető meg. Gyakran válságok merülnek fel a hipotermia, a fertőzések, a terhesség, a különböző gyógyszerek (analgin, szulfonamidok, K-vitamin stb.) Hátterében.

Vérszegénység vérveszteség. Anaemia vérvesztés, vagy vérzéses vérszegénység, vannak az akut és krónikus.

A posztemorrhagiás anaemia fejlõdési pontjai alakulnak kieredményeként különféle akut sérülések, beleértve a károk nagy és kis vérerekben, vagy az eredménye a vérzés a belső szervek (nazális, tüdő, méh, gyomor-bélrendszeri, aranyér, stb). A betegek panaszkodnak a szédülés, gyengeség, fülzúgás, fokozott szomjúság. A bőr és látható nyálkahártyák sápadt, a bőr borítja ragadós verejték. Ott van szívdobogás és légszomj. Attól függően, hogy a lokalizáció vérzés lehetnek hematemezis (vérzés a felső gyomor-bél traktus) és hányás gyomortartalom színű kávé tartályt (az átalakítás során a vérben levő hemoglobin extravazált hemosziderin).

Tüdő vérzéssel, köhögéssela köpet a vérrel festett, vagy csak a vörös vér. A gyomor-bélrendszeri vérzéssel a széklet fekete lesz; ha a végbélből vagy a hemorrhoidis vénákból vérzik, akkor az ürülékben a vér vagy vér egyszerű keveredését jelzi. A méh vérzése a hüvelyből kijutást eredményez. Fontos diagnosztikai érték a vérvizsgálat. Általában vérváltozás 1-2 nappal a vérveszteség után történik. Az 1. napon a vörösvértestek számának csökkenése nem csökken a vaszkuláris ágy reflex-csökkenése és a depóból származó véráramlás következtében. Később 2 nap elteltével a szövetfolyadék átjut a véráramba, és helyreáll a vér térfogata; Ezen időszak alatt a vérben vérszegénység, vagyis a vér hemoglobinszintjének csökkenése figyelhető meg. A vér teljes gyógyulása 2-3 hét után következik be.

Prognózis akut posztemorrhagiás anaemia esetén az elveszett vér és sebesség sebességétől függvérzés. Ha a vérmennyiség fele elvész, akkor halálos kimenetelű. A vérzés gyors leállítása és a keringő vér kevesebb, mint fele vesztesége miatt a kilátások kedvezőek. A sürgősségi ellátás biztosítása során a "Sürgősségi ellátás" szakaszban leírt ajánlásoknak kell vezérelniük.

Krónikus posztemorrhagiás anaemia gyakrabban fordul elő ismételt eredményekéntvérveszteség. Ismétlődő, még kisebb vérveszteség ugyanabban a betegségben, amely akut vérvesztést okozhat, elégtelen csontvelői funkció esetén krónikus vérszegénységet okoz. Fontos tényezők azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a test vasraktárainak csökkentéséhez, amelyet a gyomor csökkent szekréciós és savképző funkcióival, a férgek jelenlétével és a bél gyulladásával figyelik.

A betegek panaszkodnak a súlyos általános gyengeségre,szédülés, fokozott fáradtság, dyspnoe, tinnitus. Bõrük viaszos, az arc puffadt; a lábak duzzanata és duzzanata. A vérképet alacsony színárnyalat és számos más változás jellemzi. A vérzés forrásának elhárítása kedvező.

Anémia kezelése a súlyosságtól függőenállapota, a laboratóriumi vérvizsgálatok eredményei, a vérszegénységet okozó betegségeket és számos egyéb mutatót végeznek kórházban vagy járóbeteg-ellátásban. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyors fáradtság, általános gyengeség, idegrendszeri rendellenességek következtében a betegek általában ingerlékenyek, gyorsak, könnyen ingerelhetők. Ezért a páciens körülvevő környezetnek olyan nyugodtnak kell lennie, amennyire csak lehetséges, és nem zavarja a beteget a zajjal, hiúsággal és negatív érzelmekkel. A kezelőorvos által ajánlott rendszert szigorúan kell elvégezni.

Az alapvető nem farmakológiai tényező aa terápiás tevékenységek a terápiás táplálkozás. A betegeknek ajánlott a diéta száma 11. A betegek élelmiszerosztályának tartalmaznia kell a magas kalóriatartalmú élelmiszereket, elsősorban a fehérjét (hús, rovarok, baromfi, hal, stb.). Ez annak köszönhető, hogy a könnyen emészthető vasat tartalmazó fő termékek hús és máj. A vashiányos vérszegénységben szenvedő betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a májban levő vas a nyers vagy félig nyers rostból vagy főtt termékből is felszívódik; ezért nem szabad enni a termikusan rosszul feldolgozott májat, valamint a húst és más ételeket, amelyek vasat tartalmaznak.

Amellett, hogy fehérje élelmiszerek az élelmiszerétrend megfelelő mennyiségben legyen zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gyümölcs- és zöldséglevek, mint a fő szállítója a vitaminok. Otthon könnyedén elkészítheti vitamin-italokat, és sikeresen alkalmazhatja őket anémia kezelésében. Javasoljuk a következő recept: 1) 20 g őrölt csipkebogyó töltse egy termosz, cukrot és 1 liter forrásban lévő vízzel, és éjszakán át állni hagyjuk; Drink 0: 5 csésze naponta 3 alkalommal egy órával étkezés előtt; 2) egy evőkanál rowan gyümölcsöt, amely teát süt egy pohár forró vízben; 0,5-es szemüveget naponta 2-3 alkalommal; 3) A szárított gyümölcsök és feketeribizli csípő azonos arányban főzött forró vízzel, az arány 1 evőkanál keverék 2 csésze forró vízzel; ragaszkodjon egy óráig, törje át a gézzel, adj hozzá cukrot ízlés szerint, és vegye 0,5 csésze naponta 3-szor; 4) hozzon létre egy gyűjtemény: sárgarépa gyökér (szárított) - 30 g, csípő - 30, fekete ribizli vagy a magzat Rowan - 10, csalán levél - 30 g; 2-4 teáskanál gyűjtemény öntsünk 2 csésze forrásban lévő vízzel, és tartjuk egy meleg helyen (vagy termosz) egy órán át, szűrjük és inni 0,5 csésze 3-4 alkalommal naponta.

Nagyfokú terápiás lehetőség az anémiás betegek számáraépíteni, mint a gyógynövények, mint a csalán, hajdina, gyermekláncfű, cickafark, és még sokan mások. . Al Megfelelően előállított gyógynövények extraktumának díjak rendszeres alkalmazása kedvezően befolyásolja sok fajta anyagcsere a szervezetben, serkentik a termelés a sósav gyomor, javítja a vas felszívódását a táplálékból, és normalizálják a kialakulását funkcionálisan aktív vörösvértestek - vörösvérsejtek csontvelőben. Ha a vérszegénységet használják a következő díjakat:

1) 3 evőkanálnyi csalánlevél, a hajdina virágzó tetejét és egy spray-lapot (minden komponenst egyformán) 2 csésze forró vízzel főzve,

3 órán keresztül és lefolyó; naponta 3-4 órát inni20 perccel étkezés előtt; kezelés ideje - 6-8 hét; 2) 2 evőkanál keverék csalán levél és nyírfa levél egyenlő arányban főzni 1,5 csésze forró vízzel, ragaszkodjon egy óra, törzs, adjunk hozzá 0,5 csésze répa juice; Naponta 3-4 óra alatt inni 20 percig étkezés előtt; a kezelés időtartama - 8 hét; 3) 1 evőkanálnyi csalán levél, sárgarépa virág és pitypang gyökér (mindegyik alkotóelem egyformán) keverje össze 1,5 csésze forró vizet, ragaszkodjon hozzá 3 óráig és törzs; Naponta 3-4 óra alatt inni 20 percig étkezés előtt; a kezelés időtartama - 8 hét.

Szárított gyümölcsök eper (és még jobb friss) -kiváló eszköz a vérszegénység: tartalmaznak akár 10% cukrot, szerves savak, tanninok és pektin „anyagok, akár 12% illóolajok, illékony, karotin, nagy mennyiségű C-vitamin, vas-foszfát, kálium, nátrium, kalcium, réz, alumínium, króm, ., Mn röviden, ez egy igazi kamra vitaminok és ásványi anyagok, és nem meglepő, van egy mondás: „a házban, ahol evés áfonya és az eper, az orvos semmi köze.”

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy yA betegek többsége vérszegénység, különösen azokban az esetekben, ahol anémia kombináljuk krónikus betegségek, a gyomor-bél rendszert, elsősorban atrófiás gasztritisz, éles elnyomása sósavtermelés gyomor, felszívódása táplálékkal bevitt vas jelentősen korlátozott. Ezért, hogy feladja az orvosi kezelés mellett a tisztán gyógyászati ​​szoptatás nem javasolt. A fő kezelési módszer a betegek vashiányos vérszegénység - a só alkalmazása a vaskészítmények, mint a felszívódását ez sokszor nagyobb.

A vérszegénység előírt kezelésén kívüla betegség másodlagos megelőzésének programjában az adagolásterv-dinamikus megfigyelés következő szakaszaiban lévő betegeknek elegendően hosszú anti-relapszusos terápiákon kell átesniük. Általában a téli-tavaszi időszakban (február-március) 1,5-2,0 hónapig tart, beleértve a vaskészítményeket, a Bi és Vb vitaminokat. Az otthoni kezelés és megelőzés minden időszakában az étrendi tápláléknak elegendő számú zöldséget, gyümölcsöt, bogyót és vitaminitalot kell biztosítania. Étrendi korlátozások nem szükségesek.

Világos különbség van a kezelés és a kezelés közötta vérszegénység megelőzése nem létezik: a betegség terápiája számos megelőző intézkedést tartalmaz, amelyek nélkül a kezelés kívánt eredményét lehetetlen elérni. Ugyanakkor nincs hatással a megelőző intézkedések egy komplexe, a relapsusellenes terápia és az egyes gyógyszerek rendszeres bevitele nélkül. Ezért abban az időszakban, akut anémia és különleges ez a kezelés és további rizikófaktorok tisztában kell lenniük a betegség, azaz a. E. Az okok és feltételek, melyek a beavatás és a betegség progresszióját, amennyire csak lehetséges, hogy kizárják őket, és megáll a káros hatás a testen.

Ha a beteg vizsgálatának eredményemegállapította, hogy a fő oka a vérszegénység táplálkozási tényezők (alultápláltság), érdekelt a helyreállítás, a betegnek szüksége van, hogy újragondoljuk a természet és a diéta. Hogy megakadályozzák a kiújulás és progresszió az anémia az első után 2-3 hónappal fekvő- vagy járóbeteg kezelést kell kövesse egy diéta száma 11, majd az átmenet egy diéta a 15 tartó 3-4 hónap. Teljesítmény betegek, még feltételei jólétének és kielégítő áron vérvizsgálatokat kell jellemző, hogy elegendő (legalább 100-120 g) tartalmát az étrendben az állati fehérje, és a vitaminok. A tervezés a menüt kell használni az adatokat a tartalmát az alapvető kémiai elemek és vitaminok az élelmiszerekben és főzési ajánlásainak végrehajtása érdekében a leghatékonyabb főzési termékeket annak érdekében, hogy maximalizálja a biztonsági ezekben a fontos tápanyagokat.

Olyan betegeknél, akiknél anémiát alakítottak kikövetkezésképpen kis térfogatú, de hosszabb ideig tartó vérzés (gyomorfekély vagy nyombélfekély, erozív gyomorhurut, krónikus aranyér, repedés a végbél, a fekélyes vastagbélgyulladás, orrvérzés, elhúzódó menstruáció és mtsai.), a betegség folyamatosan halad, ha nem folytat perzisztens leírt kezelési betegségek. Ezeknek a betegeknek a folyamatos felügyelet alatt egy dinamikus beteggondozó érintett szakorvosok, hogy hajtsák végre az megelőzéséről szóló betegségeket. Anaemia során vagy a fő okozott betegség vérszegénység, súlyosbíthatja a meglévő a szervezetben gócok krónikus fertőzés (krónikus mandulagyulladás, epehólyag-gyulladás, szuvas fogak, fogászati ​​granuloma, krónikus adnexitis, pyelonephritis, húgyúti fertőzés egy másik, és t. P.). Ezért erősen végre kezelés vényköteles (csatornázás) e betegségek: mandulaműtétek, fogak vagy extrakciós kezelést granuloma komplex terápia más betegségek, végrehajtási tevékenységét a másodlagos megelőzés. Végül az azonosító bélférgek igényelnek tartós intézkedéseket, hogy kiutasítja ezek a paraziták. Ajánlások helmintológia pontosan kell (akár alapossággal) készülnek, és így csak a kedvezőtlen önálló szemben a kívánt hatást.

Emlékeztetni kell arra, hogy vérszegénységben szenvedő betegeknéla betegség progresszióját is származhat expozíció különböző organizmusok a foglalkozással járó (radioaktív sugárforrások, korrozív folyadékok, por, vegyszerek, mikrohullámú-mező komponensek rakéta hajtóanyag, ólmozott benzolt stb). Annak érdekében, hogy a munkahelyi balesetek és foglalkozási veszélyek és a előfordulása helyrehozhatatlan következményekkel jár, mint ennek következtében, beleértve a progresszió vérszegénység, meg kell felelnie az előírt biztonsági intézkedéseket, hogy képes legyen tevékenységének végzésére gyorssegélynyújtáshoz esetben mérgezés és egyéb vészhelyzetek (lásd. „Biztosítása sürgősségi rész segítség "). Fejlesztése aplasztikus anémia járó káros tényezők szakmai tevékenység a betegek közvetlen utalás jellegének megváltoztatása érdekében a beteg aktivitása, és öntsük a munka, ahol nincs foglalkozási ártalom.

Az anémiás betegek alkoholfogyasztása hozzájárul a betegség súlyosabb kezeléséhez. gyors kórbonctani progressziófolyamat betartása szindróma, véralvadási rendellenességek, amely azzal fenyeget, nem csak egy kúra, de a nagyon beteg életét. Ebben a tekintetben, az alkoholtartalmú italok, különösen a szeszes italok és helyettesíti a több alkoholt ellenjavallt a vérszegénység. Szerint azonban egy orvos ajánlása betegek vashiányos vérszegénység és gyomorhurut a csökkent vagy nulla savassága kis adagban a természetes száraz borok (30 ml minden étkezés előtt) lehet ajánlott, hogy javítsa az étvágyat, és növeli a gyomorsav.

Fontos megelőző ágens a vérszegénység számáraegy spa kezelés (a listát a szanatórium és gyógyhely, amint az áttétel a betegek vérszegénység különböző eredetű, lásd. a „Javallatok és ellenjavallatok kezelt betegeknél szanatóriumok, gyógyfürdők, a helyi”). Meg kell jegyezni, hogy csak a beteg nem tolerálja a vérszegénység alpesi és meleg éghajlat, amelynek kapcsán ez a feltételes legelőnyösebben kezelt sima üdülők, különösen középső sáv tengerparti, síkságok és az erdő régióban.

Az üdülőhelyek látogatása minden évszakban hasznos, kivéve a nyárat. A vérszegénységben szenvedő betegek adagolói dinamikus ellenőrzését a kerületi terapeuta vagy a hematológiai központ doktora látja el.

A betegség kedvező irányávalAz ellenőrző orvosi vizsgálatok gyakoriságának 3 hónapban kell lennie. A hematológus tanácsadása évente egyszer történik meg. A betegeknek legalább egy alkalommal 6 hónapon át klinikai vérvizsgálatot kell végezniük.

Vizsgálat klinikai vizsgálataretikulociták és vérlemezkék 1 alkalommal évente, valamint a meghatározása vastartalma szérum és a vizelet nevezi 1 alkalommal évente. Tanúsága szerint (az orvos által előírt) betegek anémia végzett X-ray a gyomor, fibrogastroscopy, bárium beöntés, szigmoidoszkópos, néhány speciális vérvizsgálat (ozmotikus rezisztenciájának a vörös vérsejtek, Coombs-teszt, és mások.) És a vizelettel (a tanulmány a szabad hemoglobin, és mások.).

Progresszív vérszegénység esetén gyakoria betegség látogatásának visszaesése a betegorvos számára sokkal gyakrabban kell, hogy legyen a betegek állapotának gondos megfigyelésére szakember által, a kezelés azonnali korrekciójával, ideértve a megelőzést, a kórházi ellátást is. A fenti feltételeknek való megfelelés elmulasztása és a vérszegénységben az adagolók dinamikus megfigyelésének követelményei súlyos következményekhez vezethetnek, komplikációkat okozhatnak és kedvezőtlen prognózist okozhatnak a betegségben.