A tehenek duzzadt múzsák

A mastitis vagy a tőgy gyulladása gyakran előfordul a teheneknél a laktáció első felében, amikor az emlőrák keményen dolgozik. A masztitisz sertésekben is előfordul, ritkábban más állatoknál.

A betegség oka lehet piszkosaz állattartás, a hideg szobában, főleg a hideg padlón, helytelen fejés, fejés teljes tej, a betegség a gyomor-bélrendszer, nemi szervek, zúzódások vagy sebek tőgy etetés rossz minőségű élelmiszerek és egyéb okok miatt. A kórokozók tőgygyulladás különböző patogén mikrobák (különösen a masztitisz Streptococcus, amely behatol a tőgy szövete), és ezért különböző típusú tőgygyulladás.

Mastitis esetén a tőgy páciens negyedemegvastagszik, megduzzad és nagyon fájdalmas lesz. A tőgy megbetegedett részének mellbimbójával a tej zsugorodott fürtökkel vagy sárgás folyadékkal válik ki, és a gumi felszabadul. Gyakran van krónikus masztitisz, amelyhez nem társulnak jellegzetes jelek, de a tőgy beteg negyedében a tejhozam jelentősen csökken.

A mastitis kezelését orvos felügyelete mellett kell elvégezni. A megelőzés az állatok tiszta, száraz és meleg padlóján tartja a jóindulatú alomot és a tőgy megfelelő gondozását.

Utolsó látogatás: 1 év 49 hét

Ha ilyen tünetek jelentkeznek, sürgősen kapcsolatba kell lépnie egy állatorvossal, aki pontos diagnózist fog felállítani, ami az állat gyors helyreállításához vezet. Sok szerencsét neked.