A tehén dagad az állkapocs alatt

A szarvasmarha leukémiája krónikusA Retroviridae család vírusa által okozott fertőző betegség. A betegség három szakaszában van: inkubáció, hematológiai és tumor. Az állatok már az első szakaszban fertőződnek.

A tehenek leukémia tünetei

Leukémia kifejlődik teheneknél, amikor a leukémia vírusokat tartalmazó tápanyagok (pl. Tej) és a vér (az állatgyógyászati ​​tevékenységeket végző) lymphocyták behatolnak a testükbe.

A tej tartalmaz nyiroksejteket is, és a fertőzés átvitelének tényezőjévé válhat, beleértve azokat is, akik fogyasztják.

Az inkubációs időszak (a fertőzéstől a megnyilvánulásigklinikai tünetek) egy évig 6-7 évig tarthatnak. Annak ellenére, hogy ebben az időben az állat a szokásos módon néz ki és ugyanazt a tejet adja, mint korábban, már leállítható a teheneknél.

A betegség tünetei nem fordulhatnak elő az állat teljes élettartama alatt

A szarvasmarhák leukémiájának diagnosztizálásáraAz állatgyógyászati ​​jogszabályokat arra kötelezik, hogy évente legalább két alkalommal végezzen hematológiai (vér) és szerológiai (vérszérum) vizsgálatokat. Az inkubációs időszakban a tehenek már pozitívan reagálnak a szerológiai vizsgálatokra.

Hematológiai stádiumú betegség jellemezhető változások a vérkép: számának növelése a fehérvérsejtek miatt limfociták, jelenik meg szokatlan, éretlen formák a vérsejtek.

Ugyanakkor figyelembe veszik eztaz index, mint a limfociták abszolút száma 1 μl vérben. Ezen az alapon a beteg állatok azok, amelyekben ez a szám több mint 9-11 ezer sejtet tartalmaz 1 μl vérben.

A betegség tumoros stádiuma mellett ahematológiai változások, klinikai tünetek széles köre. A tünetek manifesztálódásának mértéke a leukémia formájától és a patológiás folyamat kialakulásának helyétől függ. Gyakran ezek a változások észlelése csak a boncolás során az állat, különösen kiemelkedik a változásokat a lépben - kórosan megnövekedett, és ez látható a vérzés.

A betegség először megmagyarázhatatlana súlycsökkenés, a takarmány visszautasítása (anorexia), az egészségi állapot rosszabbodik, a tehenek viselkedése depressziós, izomgyengeség figyelhető meg. Az általános hőmérséklet és a pulzusszám gyakran normális marad. Tejelő tehénnél a leukémia jele a termelékenység jelentős csökkenése lehet.

Specifikus jellemzők (azaz inherenscsak ez a betegség) a leukémia a külső és mély nyirokcsomók növekedése; a daganatok megjelenése a test különböző területein, exophthalmos (pop-szem), a lép és a máj méretének növekedése.

A nagyított nyirokcsomók elérhetik az 5-20-atcm átmérőjűek, és elkezdik szorítani a belső szerveket, ami működésük megsértését okozza - idegrendellenességek a végtagok bénulása, emésztési rendellenességek esetén sántaságot okozhatnak.

A nyirokcsomókat rektálisan lehet vizsgálnia kutatást, különös figyelmet fordítanak a mély inguinalis és iliacos csomópontokra. Az érintett csomópontok körül kialakul az ödéma, később a belső szerveknél megjelenik a tumor. A fiatalokat a nyakán lévő állkapocs mögött elhelyezkedő mellkasi mirigy befolyásolja. Ugyanakkor a teljes nyak terület nagysága nő, az állkapocs és a mellkas alatt duzzad.

Abban a kérdésben, hogy a leukémia hogyan terjed a tehenektőlMost a kutatóintézetek tudományos munkatársai dolgoznak. Nyilvánvaló, hogy a betegség terjedését elősegíti az állatorvosok gondatlan munkája és a probléma hiánya a lakosság körében.

Most már megállapították, hogy a növekedésa különböző rákos megbetegedések incidenciája a lakosság körében a fertőzött tehenek ellenőrizetlen fogyasztásának következménye. Mivel nincs mód a leukémia kezelésére, az egyetlen módja annak, hogy leküzdjék a beteg állatokat.