A kéz ödémája a humerus törése után

A vállakadályok az összes diszlokáció 50-60% -át teszik kigyakoribbak a férfiaknál. A váll csavarodásának gyakoriságát az ízület gömb alakja, jelentős mobilitása, az ízületi felületek inkonzisztenciája, a gyengeség és a csomó szalagok száma, a laza és nem kellően szilárd kapszula magyarázza.

Okok: közvetett trauma (az elosztott és ahosszúkás kar vagy könyök), ritkán észlelhető közvetlen sérülés (a vállon fújó mögött vagy elöl). A mellbimbó fejének elmozdulásától függően a mellső lábak megkülönböztethetők (az összes vállelakadás 98% -a), a hátsó és az alsó elhajlás (27. ábra).

Jelek. Az elülső diszlokációkkal a fej elülső irányban helyezkedik el, és a csukló alatt helyezkedik el, vagy a csőrszerű eljárás alatt, ahol jól tapogatózik.

Meghatározzuk a deltoid izom kiegyenlítését,akromion kinyúlik, alatta lágyítja a lágy szöveteket. A végtag a könyökízületen hajlik, visszahúzva, az áldozat egészséges karokkal támogatja. A váll tengelye befelé tolódik. Az áldozat feje és törzs a sérülés felé hajlik.

Az ízületben lévő aktuális mozgások lehetetlenek, a passzívak élesen korlátozottak és rugalmasak.

Alacsonyabb elhajlás esetén a fej lefelé mozog ésaz ízületi üreg alatt helyezkedik el (axilláris diszlokáció). Ebben az esetben a váll élesen el van irányítva, fejét a hónalj tapogatja, a végtag viszonylagos megnyúlása van.

A hátsó fekvéseken a humerus fejét elmozdítjákutólagosan. A fő tünetek megegyeznek az elülső ficam, de a feje a felkarcsont érződik mögött cavitas glenoidalis, rostral-kulcscsont keresztszalag észrevehetően feszült váll rögzített meghajlítva.

A diszlokációkat a nagyok elkülönítése kísérhetituberkulózis vagy a humerus sebészi nyakának törése, amit a váll súlyos duzzanata, vérzés, súlyos lokális fájdalom jelez. Minden áldozatnak biztosítania kell az ujjak és az egész kar mozgékonyságát és érzékenységét (esetleg elnyomva a neurovaszkuláris kötegeket).

27. Válleloszlások osztályozása Kaplan szerint. a normál kötés; 6 - szubklavikuláris diszlokáció; c - szublingus diszlokáció a humerus nagyméretű tuberkulózásával; r-terminális diszlokáció; e-axilláris diszlokáció; e-posterior diszlokáció.

a - intraosseous és intravénás; 6, c-a brachialis plexus vezetõ érzéstelenítése a kulcscsont fölött és a hónaljban. 1 - elülső lépcsőház; 2-átlag lépcsőház; 3-brachiális plexus; 4-terminális artéria; 5 - szubklavia véna; 6 - axilláris artéria; 7-injekció helyéntűk; 8 -zhgut.

A kezelés. A helyszínen tilos a diszlokációt beállítani. A sérült végtagot szállítószalaggal vagy kendővel rögzítik. A beteget a sürgősségi osztályba küldi, ahol teljes klinikai vizsgálatot végeznek. A helyes érzéstelenítéssel helyesbíteni kell a diszlokációt. Subcutan injekcióként 1 ml 2% -os promedol oldatot, 1 ml 1% -os difenohidramin-oldatot adunk be az ízületi üregbe - 40 ml 1% a novokain megoldása. Anesztézia esetén lehetséges a brachiális plexus vagy anesztézia vezető anesztézia alkalmazása (28. ábra).

A prémiában és az l-ben, valamint a humerus diszlokációjával.

Kocher módja. Elülső diszlokációkhoz használják. Négy szakaszból áll (29.

1. szakasz - traumatológus megragadja a végtagota váll alsó harmada és a csuklócsukló, az alkart 90 ° -os szögben köti, és a váll vége mentén a tolóerőt végzi a test végéhez. Egy segéd ebben az időben rögzíti a beteg vállszíjat.

A második szakasz - a vállatengely mentén történő meghosszabbítás nélkül a traumatológus elfordítja a végtagot, és megnyomja a könyökét a testhez.

3. szakasz - a tolóerő megtartása a váll tengelye mentén, a könyök előrehaladása.

4. szakasz - anélkül, hogy megváltoztatta volna a végtag helyzetét,a traumatológus a váll belső forgatását végzi. Ugyanakkor az érintett végtag keze az egészséges vállízülethez mozog, és az alkar a mellkason nyugszik. Ha csökken a diszlokáció, akkor egy jellegzetes kattintás érzi magát.

Hippokratikus út - Cooper (Ábra. 30), amelyet az elülső és alsó vállakadályoknál használnak. A páciens hátul fekszik. A traumatológus a diszlokáció áldozatával szemben fekszik, kézzel fogja meg a kezét és a csuklócsont területét, a sarok a beteg hónaljjára támaszkodik, és egyidejűleg húzza a végtagot a tengely mentén.

Janelidze módja az alacsonyabb alsó rétegekben használjákváll. A beteg az asztal szélén fekszik, úgy, hogy a sérült kéz lógott, és a lapocka az asztal szélén nyugszik. A beteg fejét a második asztalra helyezzük (31. 1 0 - 1 5 perc elteltével a vállhegy izmainak lazulnak. Ezután a traumatológus 90 ° -ra kanyarodik az alkarhoz, és lefelé (megnyomva a hajlított alkart), majd kifelé, majd befelé forgatja.

Mukhina-Mota módszer bármilyen típusú diszlokációra használható (3. 32). A beteg asztalon fekszik, vagy egy székre ül. Az asszisztens rögzíti a scapulát egy törülköző segítségével, amely a tengely fölött a sérült kezébe kerül. A traumatológus rögzíti az áldozat alkarját és vállát, és fokozatosan visszahúzza a beteg karját a könyökcsuklóhoz hajlítva, vízszintes helyzetbe, mérsékelt tolóerővel a váll tengelye mentén, és a kar lassan rázó, forgó és adduktív mozgásaival. Ennek a módszernek számos változata javasolt.

A diszlokáció csökkentése után a kar rögzítve vanaz elrablás (30-45 ° -ig) helyzetét a G.I.Tourner (33. ábra) vakolat Longuet géppel helyezze el, immobilizálás előtt egy gyapot-géz-hengeret kell beilleszteni a tengelybe. Az immobilizáció időtartama - 3-4 hét, rehabilitáció - 2 hét. Mindenféle funkcionális kezelés, masszázs, hőkezelés látható.

A fogyatékosság 5-6 hét után áll helyre. A rögzítés korai befejezése és a mozgások kényszerű fejlődése hozzájárulhat a szokásos diszlokáció kialakulásához, amelynek kezelése csak operatív. Nyitott csökkenés jelezhető a láva és a krónikus diszlokációk, törések, diszlokációk és a humerus proximális végének törése esetén is.

30. Vállcsuszamlás csökkentése Hippokratész-Cooper szerint.

31. szakaszok ab) a vállbetegség diszlokációjának csökkentése I.I. Dzhanepidze.

32. A váll elvesztése a Mukhin-Mota módszer szerint.

33. Hátsó gipsz Longuet G. I. Turner-től.

A vállcsont törése a proximális szakaszban

A fej törése, az anatómiai nyak (intraartikuláris); transzkután törések és a műtéti méhnyak törései (extraartikuláris); a humerus nagy tüskéjének könnyei (34.

A fej törése és a vállcsont anatómiai nyaka.

Okok: a könyökre esik, vagy közvetlen csapást ér a külsőa vállízület felülete. Anatómiai nyaktörés esetén a humerus disztális része általában behatol a fejbe. Néha a vállfej zúzódik és deformálódik. Lehetséges a fejtörés lehetősége, miközben a porlasztott felületet a distalis töredék felé fordítja.

bizonyíték. A vállízület az ödéma következtében megnagyobbodik.és vérzés. Az aktív mozgás a fájdalom miatt korlátozott vagy lehetetlen. A vállízület és a könyök könyökének tapintása fájdalmas. Passzív forgási mozgásokkal a nagy tüskés a vállával mozog. A fej egyidejű elmozdulása esetén az utóbbi nem érezhető a helyén. A csonttörés beadásakor a klinikai tünetek kevésbé hangsúlyosak: aktív mozgások lehetségesek, a passzív mozgásokkal a fej a diafízist követi. A diagnózis röntgensugárzással tisztázódik, pillanatfelvétel szükséges a hónaljnyúlványon. Érrendszeri és idegrendszeri rendellenességek lehetségesek!

kezelés. Az áldozatok érintettek a fej töréseivelés a váll anatómiai nyakát járóbeteg alapon kezelik. 20-30 ml 1% -os novokainoldatot injektálunk az ízületi üregbe, a karot a G.I. - 80-90 ° -ig. Az előírt fájdalomcsillapítók, nyugtatók a 3. naptól - mágneses terápia, UHF a vállig, a 7-10. Naptól - a rádiókar és a könyök aktív mozgása és a passzív - a vállízületekben (eltávolítható hosszabbító!) klorid, ultraibolya besugárzás, ultrahang, masszázs. 4 hét elteltével a gipszcsíkot egy kötéssel helyettesíti, megerősíti a helyreállító kezelést. Rehabilitáció - legfeljebb 5 hétig, a munkaképesség helyreállítása 2-2.5 hónap elteltével.

A SZŐLŐCSOMAG KIRÁNDULÓ NYITVA.

Okoz. A törések elmozdulása nélkül törések, amelyek általában összeütköznek vagy kalapáltak. Az eltolódott fragmensek törései részecske (adduction) és abductor (elrablás).

Aduktális törések fordulnak elő, amikor leesika kiterjesztett karra összpontosítva: a központi töredék visszahúzódik és kifelé fordul, és a perifériát kifelé, előrefelé és befelé forgatjuk, a töredékek középen és hátul nyitott szöget alkotnak.

Abduction törések fordulnak elő, amikor leesika kiterjesztett karra összpontosítva: a központi töredéket behúzza és befelé forgatja, és a perifériás - előrefelé és elülső irányban elmozdulva előre és felfelé - egy szög kifelé és elülső irányban a töredékek között.

Jelek. Az elmozdulás nélküli töréseknél helyiaxiális terhelés és vállfordulás által súlyosbodó fájdalom, a vállízület funkciója lehetséges, de korlátozott. Passzív elrablás és vállfordulás esetén a fej a diafízist követi. A röntgenfelvételen a töredékek szögletes elmozdulása határozza meg. Az eltolódott törmeléktörések esetében a fő jelek az éles fájdalom, a vállízület zavarai, a repedés szintjén jelentkező abnormális mozgékonyság, a váll tengelyének lerövidítése és megzavarása. A törés természete és a töredékek eltolódásának mértéke röntgeneket határoz meg.

A kezelés. Az elsősegély az analgetikumok bevezetését jelenti(promedol), immobilizálás egy közlekedési buszon vagy egy Deso kötéssel (35. ábra), kórházi felvétel egy traumatológiai kórházban, ahol a teljes törésvizsgálat, a törés helyének érzéstelenítése, a végtag ismételt elhelyezése és rögzítése a Longonet-lel (ütközéses törésekkel) vagy mellkasi chiál kötéssel kötelező röntgenvizsgálattal a gipsz szárítása és 7-10 nap elteltével.

Körülbelül a sbenn körül és újra epoz és ts és és (36. Az adduktív töréseknél az asszisztens 30-45 ° -kal előretolja a beteg karját, 90 ° -kal visszahúzódik, az alkar 90 ° -ra hajlik, 90 ° -kal kifelé forgatja a vállat, és fokozatosan a váll tengelye mentén húzza a tolóerőt.

A traumatológus irányítja az áthelyezést és a vezetéseketkorrekciós manipulációk a törés területén. A váll tengelye mentén húzódó erőnek erősnek kell lennie, néha ehhez a segítőnek a lábát a hónaljban kell hordania. Ezt követően a karot torokobrachiális kötéssel rögzítik, a váll elválasztása 90-100 ° -ig, az alkar flexibilitása 80-90 ° -ig, a kéz 160 ° -kal való meghosszabbítása.

Az elrablási törésekben a kézzel kezelt traumatológus korrigálja a szögeltérést, majd az áthelyezés és az immobilizálás ugyanúgy történik, mint az adduktumtöréseknél.

35. A vállak töréséhez szükséges mozgás immobilizálása.

36. A váll elválasztása és visszatartása.

Az immobilizálás feltételei - 6-8 hétig, az 5. hét vállízületébőlmentes a rögzítéstől, és egy kézzel hagyta el az átengedett gumiabroncsot. A rehabilitációs időszak 3-4 hét, a munkaképesség 2-2 1/2 héten belül visszaáll. Az immobilizálás első napjától kezdve a betegeknek aktívan kell mozgatni ujjaikat és kezüket.

Miután a kör alakú kötszer átalakul a hosszirányú(4 hét után) lehetővé teszi a passzív mozgásokat a könyökcsuklóban (egészséges kézzel), és egy héttel később - aktív. Ugyanakkor a masszázs és a mechanoterápia előírása (az izmok adagolt terhelése esetén). Terápiás terápia, a betegek mindennap tanulmányoznak egy módszertan irányítása alatt, és 2-3 óránként önállóan 20-30 percig. Miután a beteg ismételten felemeli karját a gumiabroncs felett 30-45 ° -on, és 20-30 másodpercen belül tartja a végtagot, az övvisszahúzó eltávolítása és a rehabilitáció elindul ^ full. Ha a fragmentumok zárt repositionálása sikertelen, akkor a sebészeti beavatkozást jelezzük (37. és 38. ábra).

A váll csontjainak törései.

Okoz. A nagy cső törése gyakran fordul előleeresztett váll. A szétválasztása elmozdulással következik be a supraspinatus, a supraspinatus és a kis körkörös izmok reflex kontrakciója miatt. Egy nagyméretű tuberkulózis elszigetelt törése, amelyet elmozdulás nélkül alkalmaznak, főként a váll morzsálódásához kapcsolódik.

Jelek. Korlátozott duzzanat, fájdalom és gyulladás a tapintásra. Az aktív elrablás és a váll kifelé történő elforgatása lehetetlen, a passzív mozgások élesen fájdalmasak. A diagnózist radiológiailag tisztázzák.

A kezelés. Nagyméretű csőtörések elmozdulása utánblokkolás a novokainnal, a kezét a kisülési párnára helyezzük, és egy 3-4 hetes Deso öltözettel vagy egy sállal rögzítjük. Rehabilitáció - 2-3 hét, a munkaképesség helyreállítása 5-6 hét után történik.

Tépett törésekkel, elmozdulás utánaz anesztézia áthelyezi az elrablást és a váll külső elforgatását, majd a végtagot az elrablási állvánnyal vagy gipszöntéssel rögzíti (39. Nagy ödéma és hemartrózis esetén tanácsos 2 héten át vállat húzni. A karon való elrablást a gumiabroncson leállítják, amint a beteg szabadon fel tudja emelni és forgatni a vállat. Rehabilitáció - 2-4 hét. A fogyatékosság helyreáll 2-2 1/2 hónap.

Javallatok a műtétre. Intra-artikuláris nadbugorkovye törések, amelyek jelentősen eltolódtak a fragmensekből, nem sikerült áthelyezni a váll sebészi nyakának törésében, és egy nagy tubercle megsértése az ízületi üregben. Az osteosynthesis egy csavarral történik (40.

39. A humerus nagyméretű tuberkulózása, a fragmens apró törése; 6 - orvosi és m és kb és l és z, c és I.

40. X és p az r és c és körülbelül k egy e humeral csont nagy tubercle törésének kezelésével,

A DIFFERENCIÁLIS DIAHISZTÉT

Okoz. Beat a vállán, vagy a könyökre esik.

Jelek. Váll deformáció, lerövidülés és károsodásfunkciót. A törés szintjén a következőket határozzák meg: vérzés, súlyos fájdalom a tapintás alatt, a hajlított könyök megérintése, abnormális mobilitás és csalás. A törés jellege és a röntgenfelvételek által meghatározott töredékek eltolódásának mértéke.

A diaphysis töréseknél a felső harmad alattia humerus sebészi nyakát, a supraspinatus izom központi töredékét visszahúzzák, és külső elforgatással elülső irányban elmozdulnak, a mellkasi izom perifériális fragmentuma proximális elmozdulással és belső forgatással jön létre. A felső és középső harmad határain átnyúló diaphysis töréseknél a központi fragmentum a mellkas pectoralis nagy izom hatása alatt van, a perifériás fragmens a deltoid izom miatt felfelé húzódik és kissé visszahúzódik (41.

A diaphysis fordulóján a középső harmadik, az alábbiakbana deltoid izomzat kötődése, az utóbbi eltávolítja a központi töredékeket. A perifériás fragmentumot felfelé és befelé történő elmozdulás jellemzi. A diafízis alsó harmadában a humerus törése esetén a triceps izom és a szájsebész a perifériás fragmens hátsó elmozdulását okozza, és a bicepszis izom a hosszúság mentén eltolja a töredéket. A humerus középső és alsó harmadában fellépő törések esetében meg kell vizsgálni a radiális ideg állapotát, amely ezen a szinten érintkezik a csonttal. Elsődleges sérülései az esetek 10,1% -ában figyelhetők meg. Klinikailag ez az ujjak és a kezek aktív kiterjesztésének hiányában, valamint a megfelelő zónában lévő érzékenység megsértésében nyilvánul meg. A radiális ideg legveszélyesebb becsípése a töredékek között.

A kezelés. Elsődleges segédeszköz egy mozgó gumiabroncs végleges rögzítése és fájdalomcsillapítók alkalmazása.

A felső harmadban a diaphysis töréseket kezelikkipufogó abroncs (90 °) vállnyúlással 40-45 ° -ig és tengelyirányú vontatás (ragasztó vagy csontváz). 30-40 ml 1% -os novokainoldatot injektálunk a törés területére a váll külső felületéről. A beteg ül a széken. Az egyik asszisztens végzi el a tüskét a váll tengelye mentén a könyökcsuklónál hajlított alkarhoz, a másik pedig a hónaljban levő törülköző ellenvégét végzi. Ahogy a meghosszabbítás kiterjed, a vállát 90 ° -ra visszahúzza, kifelé forgatja és 40-45 ° -on elülső irányban vezet. A traumatológus összehasonlítja a töredékeket és megszünteti a szögeltérésüket. A végtag elért helyzete el van tolva az átirányító állvánnyal. A megfelelő tengellyel az akromion, a nagy cső és a váll külső kondilusa egy sorban áll.

A vállat a diaphysis töréseinek kezelésére közepén ésaz alsó harmadok vázszerkezetet (42. ábra) és thoraco-brachial gipszöntést alkalmaznak. A gipszöntés megkezdése az Y alakú gipszvakolat vállának rögzítésével kezdődik. A váll hátsó felületét lefedi, az alkarból kiindulva, majd a könyökcsukló a váll belső felületére költözik, és az axillát a behelyezett gyapot-géz-hengerrel a mellkas laterális felszínéhez vezet. Az így alkalmazott nyúlványt körkörös gipszkötésekkel kell rögzíteni. A beavatkozás során az asszisztens továbbra is 30-40 ° -kal és külső fordulattal 20-30 ° -ig húzódik. A kötés megszilárdulása után a töredékek állapotát (radiográfiai) ellenőrizzük. Az elmozdulás hiányában a kötést torokobrakiálisvá alakítják át. A töredékek megengedett elmozdulása tekinthető az átmérő és a szögelfordulás elmozdulása által, legfeljebb 1 0 - 1 5 ° (43.

Az immobilizálás időtartama 2-3 hónap. Utólagos rehabilitáció - 4-6 hét. Rehabilitáció - 3 1 / 2-4 hónap után.

Javallatok a műtétre. Nem sikerült áthelyezni, a humerus fragmentumainak másodlagos elmozdulását, a radiális idegek károsodását. A töredékek rögzítéséhez belső osteosynthesis (botok, lemezek, csavarok) vagy külső rögzítő eszközöket használnak (44, 45. ábra). A belső vagy külső szerkezetek stabil rögzítése után a gipszkötésekkel való rögzítés nem szükséges. A rehabilitáció a műtét után azonnal megkezdődik. A rehabilitáció feltételei 1 - 1 /5 hónap.

41. A humeralis diaphysis törések fragmenseinek tipikus fragmensei

42. A csontváz húzása az olecranon mögött a humeralis diaphysis törései után.

43. A humerus törések terápiás immobilizációjának lehetőségei.

hosszú-sebes U-rbraena kötés; b-by Beyeru; kötés a nagy: g-thoraccorachial kötés (I-IV - szakaszai öltözködés).

A vállcsont törése a távoli osztályon

Okoz. Nadmischelkovye (extra-articularis) töréseket osztjákextensor, amely a kinyújtott kar bukása és a flexor hatása miatt merül fel, amikor élesen könyökölt. Az intraartikuláris törések közé tartoznak az interdiszciplináris törések, a T- és V-alakú kondiltörések, a humerus condylusának törése (46. ábra).

tünetek: a könyök deformitása és az alsó harmada váll, az alkar meghajlítva, a váll alsó harmadának anteroposterior mérete megemelkedik, az olecranon hátrafelé és felfelé mozdul el, a felszín fölött visszahúzódik. A könyökhajlítás előtt egy szilárd nyúlvány tapintható (a humerus középső részének perifériális vagy alsó vége felső vége). Mozgás a könyökízület fájdalmas. Az V.O. Marx tünete pozitív (a váll tengelyének metszéspontja merőleges a váll epikondilusával összekötő vonal zavaraival - 47. ábra). Ha az intraartikuláris törések a deformitáson, a patológiás mobilitáson és a fragmentumok hibbentésein kívül meghatároznak. A különbségtételeket az alkar diszlokációjával kell megkülönböztetni. A brachiális artéria és a perifériás idegek integritásának kötelező figyelése! A sérülés végső jellegét röntgenfelvételek határozzák meg.

6, 7 -feszítőizoméshajlássupracondylartörések; 8-transcondylartörés.

A kezelés. Elsősegély - a szállítás immobilizálásaa végtagok, a kendő vagy a kendő, az analgetikumok bevezetése. Anesztézia után az epikondilus törések során a fragmensek áthelyezését a váll tengelye mentén (5-6 percig) erősen nyújtják, és további nyomást fejtenek ki a disztális töredékekre: az elülső és a mediális kiterjedt törésekkel, valamint a hátsó és középső flexorizmokkal (az alkarnak pronációját). Az áthelyezés után a végtag a Longuet hátsó vakolatával van rögzítve (a metacarpophalangealis csatlakozásoktól a váll felső harmadáig), az alkar 70 ° -ra (extenzortörésekkel) vagy 110 ° -ig hajlik (flexion - 48. ábra).

A kezét az átirányító gumiabroncsra helyezzük. Ha az áthelyezés sikertelen (radiológiai kontroll!), Akkor az ulnáris folyamat vázizomzatát határozza meg. Az immobilizálás gipsz gumiabroncs - 4-5 hét. Rehabilitáció - 4-6 hét. A fogyatékosság 2 / 2-3 hónap elteltével helyreáll. Ezekkel a törésekkel fennáll a károsodás a brachiális artériában, azután az izmok későbbi alultápláltsága, ami Volkmann ischaemiás kontraktúrájának kialakulásához vezet.

Külső rögzítő eszközök használataszignifikánsan növelte a töredékek zárt repositionálásának és az áldozatok rehabilitációjának lehetőségét (49. A szoros csontos osteosynthesis erős rögzítést biztosít (50.

Az intraartikuláris repedés elmozdulása nélküla töredékek a végtag hátsó felületén a göndört Longuet-t rugalmas helyzetbe hozzák a könyökcsukló 90-100 ° -os szögben. Az alkar átlagos fiziológiai helyzetben van. A immobilizáció időtartama 3-4 hét, majd - funkcionális kezelés (4-6 hét). A fogyatékosság 2-2 * / 2 hónap után áll helyre.

A használt fragmensek elmozdításakor a csontvázhúzás az ulnáris folyamat felett az ürítő buszon. Miután eltávolítottuk az elmozdulást a hossz mentén, a fragmenseket összenyomjuk, és egy U-alakú longetu-et viszünk fel a váll külső és belső felülete mentén a könyökcsuklón keresztül, anélkül, hogy eltávolítanánk a hosszabbítást. Az utolsó leállítás 4-5 hét után, immobilizáció -8-10 hét, rehabilitáció - 5-7 hét. A fogyatékosság helyreállítása 2 1 / 2-3 hónap. A külső rögzítőeszközök használata 1-1 * / 2 hónapra csökkenti a helyreállítási időt (51.

A fragmentumok nyílt csökkenését a következő helyen mutatjuk be:keringési rendellenességek a végtagban és beidegzése. A töredékek rögzítésére rudak, küllők, csavarok, csavarok, külső rögzítő eszközök használatával. A végtag a Longuet hátsó vakolatát 4-6 héten keresztül rögzíti. Rehabilitáció - 3-4 hét. Letiltva 2 1 /2 -3 hónap

A MOUSE BRAIN-MOZGÁS ÁLLATOK ÁLLATOKBAN megfigyelhető, amikor a kivont kéz kezébe kerül. A condyle laterális része gyakrabban sérült.

tünetek: a könyökcsukló vérzése és duzzanata, mozgása és tapintása fájdalmas. Guter háromszöge törött. A diagnózist röntgenvizsgálattal tisztítják.

A kezelés. A töredékek eltolásának hiányábanhosszú hegedűkkel immobilizálva 3-4 hétig az alkar hajlításának helyzetében 90 ° -ra. Rehabilitáció - 2-4 hét. Amikor az oldalsó fragmens elmozdul, a condyle anesztézia után a váll tengelye mentén tolóerőt hoz létre, és középen elhajítja az alkart. Traumatológus nyomást gyakorol a töredékekre. A középső rész repozicionálásakor az alkart kifelé utasítják. A gipszkartonban végezzenek ellenőrzési röntgenfelvételt. Ha a zárt reponálás meghiúsult, akkor sebészeti beavatkozást igényel a tűk vagy a csavaros töredékek rögzítésével. A végtag a gipsz Longuet hátsó részéhez rögzítve 2-3 hétig, majd - testmozgás. A fém zárat 5-6 hét múlva eltávolítjuk. A rehabilitáció gyorsul fel, ha külső rögzítő eszközöket használ.

Okok: egy kinyújtott kar bukása, az alkar eltérése az alkarhoz, az alkar mozgása (a szakadás csökkentése közben megsérülhet a szakadt nyelőcső).

tünetek: helyi duzzanat, gyengédség a tapintásra, az ízületi funkciók korlátozása, a Guther háromszög izoszcelének megsértése, a röntgensugár segít a diagnózis tisztázásában.

kezelés ugyanaz, mint a törés condyle.

A MOUSE BRAIN SZEMÉLYZETT FEJEZETE.

Okok: egy kinyújtott kar bukása, míg a radiális csont fejét felfelé mozdítja, és megsebezi a váll válogatását.

tünetek: duzzanat, hematoma a külsőbenepicondyle, mozgáskorlátozás. Egy nagy töredék feltérképezhető a könyökös fossa területén. A diagnózisban két vetületben végzett röntgenfelvételek létfontosságúak.

A kezelés. Új hajlítás és könyök megnyújtásakötődve az alkar varus kényszerével. A traumatológus a töredéket állítja, két hüvelykujjával lefelé és visszafelé nyomva. Ezután az alkar meghajlott 90 ° -ra, és a végtagot a hátsó gipszkarton Longuet-el rögzíti 4-6 hétig. A kontroll radiográfiára van szükség. Rehabilitáció - 4-6 hét. A fogyatékosság 3-4 hónap elteltével helyreáll.

A sebészeti beavatkozást javították a nem helyreállított elmozdulás, az ízületet blokkoló kis darabok elválasztásával.

Nagy darabok rögzített tű 4-6 hétig. Az apró kis fragmentumokat eltávolítjuk.

A könyökízület funkciójának helyreállítása sorána helyi hőkezelések és az aktív masszázs ellenjavallt (elősegítik a mozgást korlátozó meszesedések kialakulását). Gimnasztika, mechanoterápia, nátrium-klorid vagy tioszulfát elektroforézise, ​​víz alatti masszázs.