A dexametazon egy agyi ödéma


Klinikai jellemzők agyi ödéma


Akut az agy ödémája elsősorban zárt (agyrázkódás, zúzódás, az agy összenyomódása) és nyitott kraniocerebrális sérülések, toxikus hatások - az alkohol és annak helyettesítői, kábítószer stb.


Agyi ödéma amelyet éles emelkedő emelkedés jellemezintracranialis nyomás az álmossággal, a tájékozódás nehézsége a helyben és időben, nem megfelelő viselkedés; mindegyik véget érhet egy kómával, vagyis egy tudattalan állapotban, amely nem reagál semmilyen ingerre. A dagályok, periosteális és szaruhártya reflexek csökkentettek vagy hiányoznak, a terminális stádiumban a szív aktivitása csökken és a vérnyomás csökken.


Mivel a természet a vészhelyzet agyi ödéma van néhány sajátossága, kinek, mivelaz agy oedema, más eredetű kómával kell megkülönböztetni. Alkoholos kómában a szájából az alkohol szaga, az arc és a kezek cianózisza (de egy alkoholista kómának kombinációja koponya traumával!). Az uremikus kóma fokozatosan fejlődik ki, amelyet a bőr elhalványulása jellemez, a szájából eredő vizelet szaga. Májkóma esetén sárgaság, a máj megnagyobbodik, a bőrön - érrendszeri "hajtások" és "pókok". A diabéteszes kómát a szájából származó aceton illata jellemzi, éles, zajos légzés, száraz bőr, lágy szemgolyók. Hipoglikémiás kóma normális légzés, túlzott izzadás, klonális görcsök.


Intézkedések az agy duzzadásához:


• helyi hipotermia - a fejet jéghólyaggal vagy egyéb hidegforrással kell lefedni;
• 20-40 ml 40% -os glükózt adunk be intravénásan;
• lasix bevitele 20-40 ml-re fiziológiás sóoldatban;
• glükokortikoidok alkalmazása - 30-60 mg prednizolon, 6-8 ml dexametazon;
• Az agyi ödéma komplex kezelésében nagy jelentőséggel bír az oxigén belégzése, a piraketam 10-20 ml-es intravénás beadását.


A beteget kórházba kell helyeznineurológiai, és a koponya traumájával - idegsebészeti kórházba. A toxikus eredetű agy ödémája (mérgezés), különösen a kóma jelenlétében, kórházi kezelést igényel az újraélesztési vagy toxikológiai osztályon. Ha lehetséges, hívjon újjáéledő csapatot vagy idegrendszeri mentőt.