Milyen vizsgálatokat kell tennie a nyirok ödémával

Lymphostasis - veleszületett vagy szerzetta végtagok és más szervek limfás kapillárisairól és perifériás nyirokcsomóiról a nyirokcsomókra (a nyirokcsomókra) és a mellkasi csatorna nyirokelvezető rendszerének megsértésével járó betegség. Ez a szövetek duzzanata, melyet a nyirokfolyadék kiáramlása okoz. Ez utóbbi komponens, amelyet szövetekben termelnek (a szövetekből származó folyadék egy részét az erekben és a nyirokrendszeren keresztül evakuálják). A limfödéma vagy a krónikus nyirok ödéma a nyirokrendszeri betegség krónikus betegségének következménye, ami a nyirok kiáramlását és az érintett szervek méretének növekedését idézi elő. Lehetséges formák, mint például a lymphostasis a lábak - lábak, lábak; a mell, a hasüreg és a vénák lymphostasisai.


A betegség klinikai megnyilvánulásaEzek a következők: duzzanat, felső és alsó végtagok, károsodott bőr táplálkozás, megjelenése trofikus zavarok a bőrben. A leggyakrabban befolyásolja az alsó és a felső végtagok, legalábbis - a nemi szervek. Előfordul, hogy a betegség tart egy általános jellegű. Gyermekek lymphostasis általában fejlődik eredményeként veleszületett nyirokerek. Felnőttek esetében a fő oka a lymphedema fertőzőek (streptococcus fertőzés okozza orbánc) és parazitás betegségek (filaria, Toxoplasma, stb ..), A következmények sérülések vagy sebészeti beavatkozások. Például, 80% mastectomiát (mastectomia - egy művelet, hogy távolítsa el a mell), amely termel, emlőrákban, súlyos komplikációkhoz vezethetnek, mint például a fejlesztési lymphedema felső végtagok különböző súlyosságú.
A betegség okai lehetnek:

  • rákos műtét (felső végtagok: mellrák, mellkasi tumorok, masztektómia)
  • alsó végtagok: az alsó végtagok erysipelas
  • a kismedencei szervek daganatos betegségei
  • elhízottság
  • Clippel-Trenone-szindróma (veleszületett betegség).

A betegség diagnózisában,vizsgálati adatok, az alsó végtagok vénáinak ultrahangvizsgálata, hasi szervek, mellkasi üregek vizsgálata: röntgen, számítógépes tomográfia, laboratóriumi vizsgálatok.

A mai napig nem léteznek farmakológiai hatóanyagok, amelyek hatásosnak bizonyulnának mindenféle lymphostasis kezelésében. A lymphostasis kezelésének alapja a komplex kompressziós terápia:

  • a végtag kötése és a kompressziós kötöttáru alkalmazása!
  • hardveres intermittáló pneumompresszió;
  • manuális nyirokmasszázs speciális intézményekben;


A lymphostasis kezelése összetett és időigényesolyan folyamat, amely csak szakember felügyelete mellett történhet! A lymphostasis operatív kezelése a legtöbb esetben nem hatékony. Gyakorlatilag a lymphostasis (pl. "Pneumomasszázs", lézerterápia, mágnesterápia és egyéb fizioterápia) kezelésére szolgáló valamennyi eszköz számos súlyos hiányosságot eredményez, és nem hatékony. A legjobb eredményeket komplex konzervatív kezelés biztosítja, ideértve a kézi nyirokelvezetést is, a tömörítési kötés elrendezésével, ami magas szakképzettséget igényel.

Jó és meglehetősen gyors kezelést eredményezA lymphostasis a lábaknál, különösen a cölöpterületen, speciális specialis myostimulátorokat (például a Veinoplus készüléket) használ, konzervatív technikákkal kombinálva (nyirokmasszázs és kötés).

Lehetséges szövődmények a lymphostasis kezelésében:

Ma Oroszországban szakosodotta limfedemában szenvedő betegek kezelése, de az ilyen kezelés elérhetősége rendkívül korlátozott. És ez azt jelenti, hogy minden nap, hónap, év állapotuk romlik, a lymphostasis előrehalad, a mozgás, az önkiszolgálás, a társadalmi adaptáció romlik, az életminőség jelentősen romlik. A limfödéma kezelésének hiánya (lymphostasis) a környező szövetekben károsodott mikrocirkulációhoz, a fibrózis (súlyos tömörülés) kialakulásához és a trofikus fekélyek megjelenéséhez vezet. behabar orbánc tovább súlyosbítja a problémát, és sok szövődményhez vezet a szepszis és a halálig.

Gyakran feltett kérdések a lymphostasis kezeléséről

- Lehetséges a limfosztázis kezelése onkológiai betegségekkel? Például emlőrákkal?
Általában lymphostasis (stasis és withdrawal problems)nyirokfolyadék) bármely onkológiai esemény után végzett művelet után jelentkezik. Például az emlőmirigy eltávolítása után (mastectomia). Az onkológiai műtétek utáni lymphostasis kezelésének módja nem veszélyes. Azonban a hagyományos tömörítési módszerek mellett léteznek gyógyászati ​​módszerek is. Az ilyen eljárásokat már erősen ajánlották az orvos felügyelete alatt.

- Veszélyes-e a végtagok limfo-tázisának kezelésére a terhesség alatt?

Általában nem. Érdemes azonban megérteni, hogy minden esetben egyedi, még akkor is, ha a kompressziós kezelési módokról van szó. Ezenkívül orvosi kezelés is szükséges, amelynek eredményét szakembernek kell megjósolni.

- Lehetséges-e megszabadulni a nyirokrendszer kiáramlását a gyermekeknél? Van-e korlátozás számukra?

Gyermekek gyakran beszélnek krónikus vagyveleszületett lymphostasis. A hagyományos módszerekkel általában nincsenek korlátozások, de gyógyszerek vagy antibiotikumok kezelésében vannak. Azonban ezeknek a betegségeknek a kezelésére mindig szükség van egy speciális orvos segítségére.

- Vannak kevésbé gyakori, de hatékony kezelési módszerek?

Igen, például a nyirokelvezetés megfelelő masszázs technikák segítségével.