A lábak duzzanata

YT Tsukanov, A.Yu. Tsukanov
Tanszék Sebészeti betegségek posztgraduális képzés (a menedzser. Kaf.- prof. Tsukanov YT) Omszk Állami Orvosi Akadémia. Orvosi klinika "Angio Center" Oroszország, Omsk.

Összesen 135 beteget vizsgáltunk, köztük 47 férfités 88, 17-88 éves nõ (átlagéletkor 43 év), akik az angiológushoz és a hozzájuk kapcsolódó alsó végtagi ödémához fordultak meglévõ varikózisukkal.

Egy átfogó felméréssel,A következő megvalósítási módok léziók okozva térfogat-növekedés, egy végtag önmagában vagy kombinációban: másodlagos lymphedema at visszértágulat, primer nyiroködéma, lúdtalp, ízületi gyulladás bokaízület kombinálva lapos és nélküle.

Megállapították, hogy az ödéma az alsó disztális szakaszainakvégtagok - nem jellemzők a nem szövődményes varikózus betegség szindrómájára. A jelenléte egy ilyen duzzadás visszerek, kivéve az elsődleges limfödéma, a vereség az ízületek a láb és a boka, beleértve azokat az eseteket a trofikus változások az alsó lábszár a bőr alatti szövet, beleértve a nyílt és a gyógyult fekélyek, kell használni, mint egy érv megállapítás a korábban szenvedő mélyvénás trombózis.

Hagyományosan sok éven át az ödéma az alsóA végtagok a varikózisok tipikus manifesztációjának számítanak. Ugyanakkor az alsó végtagok térfogatának növekedése különböző érrendszeri és nem érrendszeri eredetű lehet [1-3].

Ebben a tanulmányban,államok, ami növeli a térfogata a lábak az alsó végtagok olyan betegekben, akik az orvosi irányba vagy anélkül kérte a vételi a angiológiai, amely összeköti az alsó végtag ödéma a meglévő visszerek.

A vizsgálat célja: az alsó végtagok térfogatának növekedését okozó okok ismertetése a varikózisos betegeknél.

A vizsgálati csoportban 135 beteget vontak beköztük 47 férfi és 88, 17-88 éves nő (átlagéletkor 43 év), akik 2009 és 2010 június között alkalmazták az Angio Center orvosi rendelő angiológusát.

A betegek befogadásának kritériumai: növeli a kerülete a disztális részének az alsó végtag több mint 1,0 cm, összehasonlítva a másik szár, vagy a különbség, ha összehasonlítjuk a reggeli és esti mérési láb és a lábak több mint 1,0 cm jelenlétében visszeres saphena vénák.

A tanulmányba való felvétel eldöntése előttA láb körüli és a boka feletti kerületi mérést elvégeztük. Összehasonlító méréseket végeztek az ágyról való felszállás előtti reggelen és a nappali ortosztatikus terhelés után.

1) az egészséges és fájó végtagok kerületének hossza közötti különbség a láb és a lábszár területén;

2) a végtag térfogatának különbsége, reggel és este mérve a maximális térfogat-növekedés szintjén.

Ha a különbség a mérések legalább 1,0 cm az első vagy a második indikátor a beteg beleegyezési nyilatkozatának szerepel a vizsgálati csoportban.

Kizárási kritériumok: akut mélyvénás trombózis, akut varikotromboflebit korábban operált betegek és a betegek átesett szkleroterápia, nyiroködéma 2. és 3. szakaszában a kombinált orális fogamzásgátlók, hormonhelyettesítő terápia, terhesség, súlyos egyidejű szívbetegség, tüdő, máj, vese, kíséretében ödéma az alsó végtagok.

A volumen növelésének okozati összefüggéseinek tisztázásaA disztális alsó végtagi vascularis és a nem-vaszkuláris léziók, részletes klinikai és műszeres vizsgálata vénás és nyirokerek, és a csontok és az ízületek a végtagok.

A munka egy komplex klinikaivizsgálat, a kerület mérése a napi ortosztatikus terhelés előtt és után, a vénás rendszer és a rost ultrahangos duplex szkennelése, a csont radiográfiája. Figyelemre méltó volt a boka és a láp területén fellépő deformációk jelenléte, melyeket összehasonlítottak a bennük lévő fájdalomérzetekkel és a radiográfiával.

A nyirok ödéma objektumát a következő időpontban végeztük:duplex ultrahang vizsgálat berendezés SonoSite RLU 180 vezetéken keresztül érzékelő üzemi frekvenciája a 05.10 MHz pontok: közepén a hátsó láb 3-4 cm-rel a mediális malleolus, a Shin legszélesebb részén a reggel és este.

Meghatároztuk a szálak vastagságát a bőrről a fóliára ésa fibrotikus sclerotikus változások súlyossága, a cellulóz hidrofilitásának mértéke, az ödéma előfordulása és lokalizációja [4]. A bőrréteg vastagságának és az érintett végtag mély foltjának szignifikáns növekedését az egészséges végtag szimmetrikus részéhez képest 0,1 cm-es vagy annál nagyobb növekedésnek tekintettük [2].

Az alsó végtagok vénás rendszerének vizsgálatavégezhető ultrahang kétoldalas szkennelési egy színkódolt véráramlást a beteg áll a berendezésben 180 SonoSite RLU. Ha több betegségek egy betegben, oksági ödéma rájöttek információk alapján kapott komplexet elsőbbségi részletes klinikai adatok (típusa és jellemzői a végtag panaszok), kimutatható az elemzés a panaszok és anamnézis.

A statisztikai elemzést a következő módszerrel végeztük:A statisztika 6.0 program eredménye Minden betegnek megnőtt az alsó végtag disztális részének térfogata, de az ödéma alakulása más volt, és a betegség okozta.

A sérülések következő változatait jegyezzük fel,így a távolabbi végét térfogat-növekedést önmagukban vagy kombinációban: másodlagos lymphedema at visszértágulat, primer nyiroködéma, lúdtalp, ízületi gyulladás bokaízület kombinálva lapos és nélküle.

Összesen érrendszeri okok történtek 95-ben(70,4%). 19 (14,1%) közül a duzzadást a lábfej domináns léziója nyilvánította hátsó régiójának párnaszerű deformációja formájában. E csoport hét betegében az ödéma a bokájra és a sípcsont alsó harmadára terjedt ki. Ugyanakkor a szubkután vénákban bekövetkezett változások szegmentálisak voltak, és ezért nem befolyásolták szignifikánsan a vénás hemodinamikát.

13-ban visszafolyik a törzsek menténvena saphena, a duplex szkennelés hiányzik, és a fennmaradó 8 személy át forraljuk vena saphena korlátozódik annak közelebbi szegmense belül a combcsont. A túlnyomórészt rögzített bilaterális, de aszimmetrikus változat az egyetlen végtag elterjedt elváltozásával.

Az ebben a csoportban minden betegnek tünete vanStemmer, amely pathognomonikus a distalis elsődleges lymphedema esetén [5]. Az utóbbi diagnózisát ultrahanggal igazolták. Minden betegnél a cellulóz megnövekedett hidrofilitása, a szklerotikus változások jelenléte. Meg kell jegyezni, hogy e csoport összes betegének kötőszöveti dysplasia van.

A leggyakrabban betegcsoport voltvisszerek, kíséretében szekunder limfödéma - 76 (56,3%) betegnél. Ultrahang szál vizsgálatban mind a betegek ezen csoportja kimutatta, kitágult nyirokerek nyilvánul ehoprozrachnymi egyesülő rések magasabb hidrofil és szklerotikus változásokat rost.

Ha az alsó vénák kétoldalas beolvasását végzivégtagok minden betegnél ebben a csoportban azt mutatta, súlyos visszeres átalakulás felületes vénás reflux a vena saphena, egész elégtelensége perforáló a láb, egyesíti 10 beteg reflux a kis vena saphena.

Mind a 76 beteg súlyos krónikus voltvénás elégtelenség, gyakorolja a bőr alatti szövet induratio (C4 osztály), és a trofikus fekélyek: 5 beteg - nyitott (Class C6) a 11 fő - lépésben hegesedés (C5 osztály). Egy fontos eredmény az volt, hogy a 42 (55,3%) 76 beteg súlyos hosszú áramló visszér rózsaeréből során kétoldalas szkennelési változásokra mutattak jellemző korábban átruházott DVT tibia, a legtöbb tibialis posterior és peronealis, által kifejlesztett az anamnézis adatai a varikózisok klinikai megnyilvánulása után [6].

64 (47,4%) varixos vénás betegbenváltozó súlyosságú volt, helyi szinten korlátozott növekedés volt megfigyelhető, főleg a boka ízületének oldalsó vagy mindkét felületén. Ennek oka a bokalízis arthrosisának köszönhető krónikus bursitis volt. Ezek közül 51 fő volt a domináns növekedés a pericondylar zóna oldalsó felületén, sík lábakkal kombinálva.

Az utóbbi, ami a lábfej valgus deformációját okoztaa boka tengelyének változása növeli a terhelést oldalfelületén. Ebben az esetben a betegek duzzanatot regisztráltak, főként a szinoviális membránok károsodásaira vagy az egész kötés egészére. Jellemző volt, hogy az arthrosis duzzanata, valamint a gyengédség ezen a területen arányos a terhelés súlyosságával a lábakon.

Az ilyen oedema fájdalom kíséri az ízület menténhasított tapintása, támasztólábak és hodbe.U 14 (10,4%) betegnél jelölt korlátos hátsó láb ödéma kombinálva a helyi nyomásérzékenység metatarsophalangeal ízületek egybeesik a lokalizáció ödéma, és okozta séta cipő kemény talpbetét, magas vagy alacsony sarka.

Az átfogó eredmények alapjánfelmérés szerint nem voltak esetek között a vizsgált betegekben, amikor a növekedés a disztális alsó végtagok kifejlesztett jelenlétében komplikációmentes visszértágulat rózsaeréből hiányában primer limfödéma, ízületi károsodás láb és a boka

Megjegyeztük, hogy a legtöbb megkérdezett(83 / 61,5%) túlsúlyos volt. Így, 80 közülük (59,3%) voltak a különböző kombinációi növekedését okozza az alsó végtagok. ObsuzhdenieIzvestno, hogy a fázis a magas vérnyomás, a perifériás vénák vezethet a magas vérnyomás fázisban a hajszálerekben, ami átmeneti ischaemiás aránya Starling erők [7], lehetséges diffúziós része a plazma az intercelluláris térbe [8].

Azonban ilyen átmeneti mikrocirkulációsa rendellenességek általában nem vezetnek ödéma kialakulásához [5]. Ugyanakkor meg kell érteni a folyadék tényleges felhalmozódását az utóbbiak közötti intercelluláris térben [9]. A szövetek megduzzadása történik csak megsértése esetén nyirokelvezetés képződött intersticiális folyadék és fejleszteni csak akkor, ha az abszolút vagy relatív hiánya a nyirokrendszer [9].

Abban az esetben, ha az elsődleges lymphedema okoza végtagok disztális részének térfogatának növekedése, a vénás rendszer működése és a kapilláris ultrafiltráció megmarad. Megfigyeléseink során ebben a csoportban lévő betegeket korai lymphedema (limphedema praecox) diagnosztizálták, amelyet a nymonális vaszkuláris hypoplasia okozott, a Kinmonth J. szerint.

Ez utóbbi a lymphedema három változatát jelenti: veleszületett, korai és késői [2]. Ebben az esetben a nyirokrendszer nem képes megbirkózni a végtagból a szokásos folyadékmennyiséggel, és az intersticiális folyadék kardiovaszkuláris rendszerbe történő kisülése csökken. Mivel a fehérje-szállítás károsodott, ezen betegek ödéma sűrűbb és kevésbé labilis a nap folyamán, bár az ortosztatikus terheléstől való függőség továbbra is fennáll.

Ennek eredményeként lymphedema - szövetdaganat keletkezikmiatt stagnálása nyirok [9] .Ha vénás elégtelenség fejlődő teljes nyirokereken kapacitás miatt időről időre, hogy kompenzálja a folyadék stagnálás és megakadályozza a duzzadást. Ahogy az ultrafiltrát mennyisége nő, a nyirok térfogata is emelkedik ennek megfelelően.

És csak olyan esetekben, ahol az ultrafiltrátum mennyiségeeléri a nyirokrendszer szállítási kapacitását, van nyirokrendszeri elégtelenség, magas (funkcionális) kilökődéssel, amit distalis ödéma jelent [10].

Az emberek, mert a szakma vagy a képaz élet, amely a nap aktív részét főként állva vagy ülve végzi, a kapillárisok vénás szakaszában a folyadék reabszorpciójának átmeneti csökkenése miatt kialakulhat [5]. Mindazonáltal az állandó disztális ödéma csak a vénás megbetegedéseknél fordul elő, és kizárólag a limfedema miatt fordul elő relatív nyirokrendszeri elégtelenség [2,9].

Ezt a helyzetet súlyos jogsértésekben észleltékkiáramlás, elsősorban az alsó végtagok mélyvénás vereségével kapcsolatos, ami ezt a tanulmányt megerősíti. Az egyetlen kivétel a kényszerített ültetési helyzetű betegek teljes immobilizációjának esete.

Ugyanakkor, mint a jelentanulmány, valamint a funkcionális lymphatikus elégtelenség betegeknél HZV károsíthatja a nyirokerek közvetlenül a szövet a lábszár a fejlesztés a trofikus zavarok benne.

Meg kell jegyezni, hogy növeli az alsó térfogatátvégtagok betegeknél visszerek is okozta térfogat-növekedés a vénás ágy és letétbe a vérben a végtag végén a nap miatt patológiás folyamat nyújthatóságot érintett visszértágulat falak. Azonban egy ilyen térfogat-növekedés következik be elsősorban izom részein a végtagok [3].

Jellemző, hogy megfigyeléseinkben sem voltEgy beteg disztális oedema szövődményes visszér bolezni.U betegek ödéma disztális alsó végtagok gyakran elég (több mint 50% -ában) volt korábban feljegyzett át mélyvénás trombózis, különösen a sípcsonti vénák.

Ez szükségessé teszi a kizárástvándoroltak mélyvénás trombózis betegek distalis duzzanat, annál, hogy a körülmények léteznek fejlesztésének mélyvénás trombózis miatt elegendően nagy gyakorisága ectesia sípcsonti vénák [6], visszeres. Érdeklődjön az elméleti és gyakorlati szempontból észrevételt, melyben a betegek szerint számos oka az egyre növekvő mennyiségű végtag.

A legtöbb C4-C6-es beteget diagnosztizáltáka következő meglehetősen tipikus betegségcsoport: véna-nyirokcső elégtelenség, a boka ízülete, lapos láb. Jellemző, hogy e betegek 90% -a 2-4 fokos elhízással rendelkezik. Ez utóbbi rendkívül fontos körülménynek tűnik, mivel ez az összes betegség kialakulását és fejlődését idézi elő.

Az egyes okokat meg kell különböztetninöveli a végtagok mennyiségét és azok prioritását egy adott betegben, emlékezve arra, hogy az edények patológiája csak az egyik oka az ödéma kialakulásának és az alsó végtagok térfogatának növekedésének.

Az alsó távolabbi részei ödéma jelenlétevégtagok visszeres kizárásával elsődleges lymphedema, a vereség az ízületek a láb és a boka, abban az esetben a táplálkozási változások szubkután sípcsontját rost, beleértve a nyitott és gyógyult fekélyek, fel kell használni érvként megállapítás korábban szenvedő mélyvénás trombózis, különösen a földön maradt.

Az elhízás elősegíti a komplex kialakulásátbetegségek, beleértve az ízületi gyulladást, a boka és a láb, amely mellett a krónikus vénás-lymphatikus elégtelenség okoz disztális ödéma az alsó végtagok.