A látóideg agyi ödémája

A látóideg érzékeny retina rostok által létrehozott lemezzel kezdődik. A rostok fényt és színt kapnak. Aztán fel optikai ideg az információ belép a szubkortikai struktúrákba éstovább a nyakszirt lebenyében. Ezekben a vizuális jeleket felismerik, kódolják és továbbítják az agy más központjaihoz a végső feldolgozás és a tudatos észlelés érdekében. A látóideg négy részre oszlik: intraokuláris, intraorbitális, intrakanális és intracranialis. Az intraokuláris területet a látóideg lemeze képviseli, amelynek átmérője körülbelül 1 mm. Egy egészséges embernél a lemeznek halvány rózsaszín színe van. Az orbitális hossza kb. 3 cm, a csontos csatornán tovább haladva az ideg belép az agyba, ahol kezdődik a következő szakasz, amely a látóidegek metszéspontjáig terjed. Az optikai lemeztól a császárig terjedő távolság 3,5-5,5 cm.

Optikai idegbetegségek tünetei

  • Csökkent látásélesség. Vakság.
  • A fényintenzitás csökkenése.
  • A látómező változásai.
  • Fejfájás.

Optikai idegbetegségek okai

Optikai idegbetegségek okai nagyon különböző lehet.

Az optikai lemez ödémája

Az optikai lemez ödémája (ödéma) anélküla gyulladás jelei lehetnek egy- vagy kétoldalúak. Néha a beteg sötétedik a szemében. Ha gyorsan megszünteti a duzzadást okozó okot, akkor a betegségek hamarosan eltűnnek. Ellenkező esetben a a látóideg atrófiája. az idegszövet elpusztul és a beteg vak. Az optikai lemezek kétoldalú ödémáját az agy tumoraiban vagy tályogjaiban észlelték. a koponyaűri nyomás emelkedése, a koponyacsontok veleszületett deformitása. Néha az optikai lemezek oedema fordul elő vérszegénységgel. leukémia és tüdőemfizéma. Az egyoldali ödéma leggyakrabban trauma vagy műtét után fordul elő. A látóideg veleszületett hibái is vannak, például pszeudoedemát. Néha drótokat látnak a látóideg-lemezen, a retina vérzése előfordul.

Ezek közé tartoznak a papillitis és a retrobulbar neuritis. A személynek jelentős látáskárosodása van, a vizuális mezők változása. A retrobulbar ideggyulladásnál a szemmozgásnál rosszabb fejfájás jellemző. A gyulladás egyéb tünetei: a színes látás megszegése, a szeme előtt villog, megduplázódik és remeg a szemében. Amikor papillitis van jelentős változások a optikai lemez. A retrobulbar ideggyulladás esetén a változások csak 3 hét után következnek be. A látóideg gyulladása fertőző betegségekkel,anyagcserezavarok, az idegrendszer betegségei, a vér, a vesék, a megnövekedett vérnyomás, a fundus gyulladása és a szem belső szerkezete. Leggyakrabban a betegség az idegi vereséggel jár együtt, például ischaemiával, gliómákkal, a látóideg megsértésével, valamint demyelinizáló betegségekkel.

Az ateroszklerózis és az erek egyéb betegségei, a vérkeringés megszakad, ami a látóidegek károsodásához vezet.

Az érintett ideg nem képes ellátni funkcióit. Mind a látóideg, mind az egyedi szálak esetleges atrófiája. Részleges atrófia gyanúja merül fel a látásélesség és a látóterek változásainak éles csökkenésével. Teljes egészében a látóideg atrófiája a beteg elveszti a látványt. A látóideg atrófiáját a koponya, a glaukóma, a retinális betegségek, az erek és a nagy vérveszteség is okozhatják. Bizonyos örökletes betegségekben a látóideg atrófiája is megfigyelhető.

A látóideg tumora ritka. Gyakrabban vannak gliómok. A gliomák vizuális károsodást okozhatnak. Általában a tumort az operatív módszerrel távolítják el.

A látóideg veresége akkor fordulhat elő, amikorerős mérgezés, például metanol. A metanol nagyon könnyen keverhető az etil-alkohollal. A látóideg veresége bizonyos gyógyszerek, például kiniin alkalmazásával lehetséges.

További cikkek ebben a témában: