Láb duzzanata

A végtagok nyirokcsomójának kimenetele

VASCULAR SURGERY - EURODOCTOR.RU - 2007

A limfedema a lágyrészek ödémája, gyakrabban a lábak vagymivel a nyirokrendszer elzáródása következtében megszűnik a nyirok. Az emberi nyirokrendszer nyirokrendszeri és nyirokcsomókból áll. A nyirok egy biológiai folyadék, amely fehérjéket és zsírokat tartalmaz. A nyirokrendszeren a nyirok a nyirokcsomókba áramlik. A nyirokcsatornákban a nyirokrendszert a "hulladékanyagokból" szűrik, amelyek a leukociták, baktériumok és egyéb idegen anyagok maradványai, majd visszatérnek a nyirokcsomóba. Ha a nyirokcsomó károsodik (blokkolva, alvadt, túlfűtött), akkor a nyirok nem tud szabadon áramlik a szövetekből. Ez duzzanathoz vezet, ami néha jelentős. Néha a duzzanat olyan formája, hogy ezt a betegséget néha "elefantiázisnak" nevezik.

A limfödéma kétféleképpen oszlik meg:
 • Congenital, vagy elsődleges lymphedema - mikora gyermek születik a nyirokcsomók és a hajók már meglévő hiányosságaival. Az ödéma általában fiatal korban jelenik meg, és hatással van a felső vagy alsó végtagra. A veleszületett lymphedema ritka formája gyermekkorban nyilvánul meg, és Milroy-kórnak hívják.
 • Megszerzett vagy másodlagos limfedema - miközbena nyirokrendszer károsodását egy fertőző tényező (pl. erizipelák), traumás és mások okozzák. Ez a típusú limfödéma sokkal gyakoribb.

Vannak, akik krónikusaklymphedema. Ami létezik az egész élet. A krónikus lymphedema nagyon nehéz kezelni. Az ödéma könnyen befolyásolja a fertőzést. Kárt a bőrön, mint például a vágások, horzsolások, rovarcsípések okozhat súlyos gyulladásos szövődmény, az úgynevezett lymphangitis. Lymphangitis esetén a kötőszövetet a bőr befolyásolja. Ismétlődő fertőzések miatt a hegesedése vezet a fertőzés a lumen a nyirokrendszer. a szövetek érzékenyebbé válnak a legkisebb fertőzésre. Ennek eredményeképpen megszűnik a szövetek, amelyet fibrózisnak neveznek. Ez a krónikus lymphedema egyik legkomolyabb szövődménye.

Általában a lymphedema tünetei fokozatosan jelennek meg. Néha a limfedema tünetei megjelenhetnek 15 évvel a nyirokerek után. A lymphedema tünetei a következők:
 • Fájdalom, gyengeség, bőrpír és nehézség, vagy érzés a raspiraniya az érintett végtag
 • a csuklóban vagy az alsó lábazatban károsodott mobilitás

A másodlagos leggyakoribb okA limfödéma bizonyos típusú daganatok, például emlőrák vagy hererák okozta sebészeti beavatkozás vagy sugárkezelés. A lymphedema más okai a végtagok edényén végzett sebészeti beavatkozások, valamint az olyan beavatkozások, mint a liposculáció. Ezenkívül a limfödéma megnehezíti az égési folyamatot.

Mielőtt diagnosztikai vizsgálatokat végezne,az orvos rendszerint a panaszok kárára, a betegség természetére vonatkozó kérdéseket tesz fel. Megmagyarázza a lehetséges oksági tényezőket. Ezután megvizsgáljuk az érintett végtagot, és mérjük annak kerületét.

A diagnózis megerősítésére speciális instrumentális vizsgálati módszereket végeznek:
 • Lymphoscintigraphy egy olyan módszer, amelybena nyirokrendszerbe kis mennyiségű radioaktív anyag kis dózisát vezetik be. Ezt követően a nyirokcsomókat átvizsgálják, és a nyirokcsomó kiáramlását
 • mágneses rezonancia vizsgálat - a mágneses és elektronikus mezők kombinált alkalmazásán alapuló tanulmány
 • A számítógépes tomográfia a számítógépen végzett képfeldolgozással végzett röntgenvizsgálati módszer, amely lehetővé teszi a szövetek és szervek rétegenként történő megjelenítését
 • duplex ultrahang - ultrahangos módszer, amely lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a sebességét nyirok áramlását az erekben, a jelenléte akadályok, stb
 • limfangiográfia - a nyirokrendszerben lévő speciális színezék bevezetésével kapcsolatos módszer kevésbé gyakran használatos
Ha fokozott a limfedema kialakulásának veszélye, megakadályozhatja annak előfordulását. Mérsékelt limfödémával az alábbi ajánlásokat kell figyelembe venni:
 • Az érintett végtagot tisztítsa. Óvatosan szárítani és ápolószerrel kell kezelni
 • Étel elkészítése előtt viseljen védőkesztyűt
 • borotva elektromos borotvával
 • ne mezítláb
 • Ne nyúljon át a lábadon ülve
 • Ne hordjon kézitáskát az érintett karra.

Ezenkívül a limfedemák kialakulásának magas kockázata mellett nem ajánlott az érintett területre beadni és az érintett karon vérnyomást mérni.

Eddig az orvosok nem találnak pontos választ aa krónikus limfödéma kezelésének kérdése. Napjainkig a krónikus lymphedema többféle kezelésére is van lehetőség. Az egyik az úgynevezett kézi nyirokelvezetés (más szóval, masszázs). A masszázs segítségével a nyirokrendszeren keresztül meghatározott nyirokelvonás érhető el. A következő módszer - egy speciális gyakorlatokat végzik speciális húros kompressziós harisnya (például az AT visszértágulat), vagy kötések és pnevomassazh - egy készülék levegő távozásának elősegítése nyirok a nyirokerek útján.

Sajnos a limfedemát nem kezelik gyógyszeres kezeléssel. Azonban ezeket komorbid állapotok, például antibiotikumok kezelésére használják fertőző komplikációkhoz.

Sebészeti kezelést is alkalmaznak. A felesleges bőrszövet eltávolításából áll. Ezt a módszert alkalmazzuk az érintett végtag túlzott méretére. Amikor a mozgás megnehezül.

KEZELÉS ISRAELBAN INTERMEDIÁK NÉLKÜL - IHILOV MEDICÁLIS KÖZPONTBAN TEL AVIV

SEGÍTSÉG A KEZELÉSI SZERVEZETBEN - 8 (495) 66 44 315

+7 (925) 66-44-315 - ingyenes konzultáció Moszkvában és külföldön

KEZELÉSRE VONATKOZÓ ALKALMAZÁS