Hogyan távolítsuk el a lába duzzanatát lymphostásztól

Otthon? Terápia? Ödéma kezelése lymphostásissal

Nyirok oedema (lymphostasis) jelentkezika szöveti mikrocirkulációs folyamatok zavara és a késleltetés következtében, és (vagy) a szöveti szövetekből a nyirok- és vénás kapillárisokba történő kiáramlás nehézségei. Ez lehet a nyirokrendszer és a szerzett betegségek veleszületett rendellenessége.

Az esetek 70% -ában radikális sebészeti beavatkozás vagy tumoros radioterápia után a nyirok ödéma a regionális nyirokcsomók és az erek eltávolításával is társul.

Gyakran nyirok ödéma alakul trauma után, abban az esetben, kár, hogy a szubkután nyirokerek. Lehetséges továbbá, hogy limfedema alakuljon ki a gyógyszerek allergiájára, helyi gyulladásra.

Hogyan néz ki a nyirokcsomó ödéma

A nyirok ödéma sűrű, göröngyös, egyenetlen,gyakran élvezik az egyik végtagot, vagy az egyiket erőteljesebben fejezik ki, mint a másikra. A széles körben elterjedt esetekben nagyon nagy lehet, felborulhat a hajtásokon, és a bőrön a bőrön átesett bőr nem fog megtörténni.

A nyirok ödéma több lépcsője van:
 1. Állandó esti duzzanat, egyik napról a másikra áthaladó (emelkedett végtagi helyzet).
 2. Reggelig a duzzanat nem megy el, a bőrcsuklók az ízületek felett vannak.
 3. Erősen kimondott perzisztáló duzzanat, elszíneződés a bőrön.

Ezenkívül egyes orvosok megkülönböztetik a lymphedema kezdeti stádiumát, amikor a boka duzzanata és súlyosbodása szabálytalanul megy végbe, miután hosszú ideig tartó vagy ült.

Az ödéma diagnosztizálására nagy jelentőséggel bíra diagnosztikus képesítését és tapasztalatát. Először is konzultálnia kell egy orvos-terapeutaval, aki a fizikai vizsgálat története és adatai alapján meghatározza a további diagnosztikai keresés irányát.

Ha kardiális ödéma alakul ki, a szívelégtelenség okait és eliminációját felderítik, ha a vese rendszer vizeletvizsgálata stb. a várható diagnózis szerint.

Különös figyelmet kell fordítani a lábak ödéma differenciáldiagnózisára. Rendszerint elegendő orvosi vizsgálat és az alsó végtagok edényeinek ultrahangja (dopplerográfia).

Speciális kutatási típusok (kontrasztívRöntgen, limfoszintigráfia, MRI vagy CT kontraszttal) nem ajánlott, mert a kontrasztanyag alkalmazása gyakran gyulladásos reakciót okoz, ami az edények esetleges megsemmisítéséhez vezet (esetleg már érintett).

A lymphostasisban jelentkező ödéma leggyakoribb szövődménye a helyi immunitás megsértése, valamint az erysipelas (streptococcus) gyulladás, gombás fertőzés, fekélyek hozzáadása.

A mai napig a leghatékonyabb kezelésA nyirok ödéma komplex fizikai ödémás terápia, amely az európai és az egyesült államokbeli lymphedema kezelésének "aranyszabványa". Helyesen végzett, a legtöbb esetben lehetővé teszi a sebészeti beavatkozás elkerülését és a végtagok amputációját is.

Komplex fizikai dekontaminációs terápia mind járóbeteg, mind kórházi kezelés mellett. Ez magában foglalja:

 • A nyirokelvezetés ülései. Az orvos vagy a masszőr terjesztispeciális képzés. A kézi nyirokelvezetést gyakran összetévesztik a kozmetikai anticellulitisz nyirokelvezető masszázzsal, ami jelentősen eltér a terápiás hatástól, és kárt okozhat a gyógyító hatás helyett.
 • Kompressziós terápia. Ezt a nyomásesés gradiensének figyelembevételével és a sajtolási hatás (tömörítési kötés) figyelembevételével végezzük, majd a lapos kötés kompressziós kötöttáru alkalmazásával.
 • A bőr kezelése. A bõrgyulladás, a gombafertõzés, a fekélyek, a repedések, az eritipelák kiküszöbölésére vagy megelõzésére kerül sor.
 • Gyógytorna, kötést vagy tömörítési jersey-t végez.

A kezelés során megoldott problémák:

 1. A nyirokrendszer kiváltása, az intersticiális (stagnáló) folyadék átirányítása az érintett területekről a nyirokcsapás normál működésének zónájába.
 2. A nyirokcsomó anasztomózis aktiválása.
 3. A nyirokrendszeri fogszabályozó készülék aktiválása, kontraktilis aktivitásuk.
 4. Az elért eredmény megőrzése és megszilárdítása.
 5. A betegség progressziójának megelőzése.

A kezelés folyamata 10-20 eljárást tartalmaz a betegség színpadától és súlyosságától függően.

A kezelés hatása: jelentősen csökkentve a duzzanatot, még a legnehezebb esetekben is.

Hatásidő: Stabil eredmény a kompressziós kötöttáru következő viselésének feltételei mellett.