Tüdő tuberkulózis ödéma

1. rezsim a tuberkulózis klinikai formájától függsúlyossága a kurzus, a fejlődés a szövődmények, lehet ágy, félágy, osztály. A betegek fekvőbeteg kezelését speciális tuberkulózisellenes kórházakban, orvosi rendelőkben végzik. A VK + betegek dobozokban vannak, poluboksah, m / s figyeli a megfelelő szanatóriumi járványt. módban, amikor a gödrökben dolgozik. Naponta kétszer, a szekrényekben és a dobozokban nedves tisztítást végzünk. kvarc-kamrák, dobozok. A betegek egyéni zsebkendővel vannak ellátva, egyharmadával 5% r-rum klóramlammal töltötték, az ételeket 5% kloraminban 1 órán át fertőtlenítették.

2. diéta: tábla 11, megerősített táplálkozás amegnövekedett számú B, F, I, vitaminok az étrend legyen legalább 100-110 g fehérjét, míg kimerülés, lassú a betegség lefolyása, bomlási szöveti csillapítási súlyosbodása - 120-140 g (magas fehérjetartalmú kell pótolni azt . fokozott pusztulás, javítási szövet a fertőzés helyén, növelve gazda védekező Poi antibiotikus kezelés növeli a szükséges vitaminokat, azonban diéta dúsított friss zöldségek, gyümölcsök, csípő főzet must megfelelő mennyiségű ásványi anyagot. elsősorban Ca, P, és a vas. Fogadó élelmiszer - 5-ször egy nap, akkor van szükség, hogy változatossá zárhatják a gyakori kiújulásának ételválasztékkal a szomjukat erős izzadással használatra citromos víz, gyümölcsitalok, gyümölcslevek, húsleves csípő, asztali ásványvizek ..

3. Kutatás előkészítése:

2. általános vérvizsgálat;

3. biokémiai vérvizsgálat;

4. A mellkasi szervek R-diagramja, tomográfia;

5. köpet-elemzés VC-re, bakteriológiai, antibiotikumokra való érzékenységgel.

5. Sürgős elsősegélynyújtás:

- haemoptysis, pulmonalis vérzés: - Azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy hozzon létre a béke beteg, emelje fel a fejét az ágy végébe, hogy megtiltsa a beteg beszélni, enni, inni, fájl tálca köpködés váladék, hideg a mellkas, hogy készítsen vérzéscsillapító szerek, köhögéscsillapító, kábító fájdalomcsillapítók (↓ Activity DC), aminophyllin - az mentesítés egy kis kört.

6. Súlyos betegbetegség: magas lázzal, súlyos mérgezési tünetekkel súlyos betegnek tekintik.

7. Az állapot ellenőrzése: A m / s-nak figyelnie kell a hőmérsékletet, a vérnyomást, a BH, az impulzusokat, az általános állapotot, a gyógyszerek bevitelének figyelemmel kísérését - a betegek gyógyszeres kezelést végeznek egy ápolónő jelenlétében!

8. Az M / s-nak teljesítenie kell minden orvos kinevezése, mindenféle injekció befogadása, az osztályon belüli San epidemiológiai rezsim és a betegekkel való együttműködés során.

9. Megelőzés: a tuberkulózis megelőzésére szolgáló intézkedések rendszerébenmeg kell különböztetni az általános szociális és megelőző, egészségügyi és higiéniai intézkedéseket - nem specifikus megelőzést és specifikus. A nem specifikus megelőzés magában foglalja:

- a munkakörülmények és az életkörülmények javítása;

- a tuberkulózisfertőzés gócainak rehabilitációja;

- Egészségügyi engedély. működni;

- Egészségügyi és állat-egészségügyi felügyelet;

- a tuberkulózis korai felismerése és gyógyítása először.

Specifikus megelőzés: a kórházban 3-5 napig minden egészséges gyermek számára (amikorApgar pontszám 8-9 pont) a bal váll felső középső harmadának határán, a BCG vakcinával (gyengített szarvasmarha mycobacterium) beadott 70% -os alkoholos v / c kezelés után.

Az újrahámozást 7 év (7, 14) intervallumokban végezzük a Mantoux-teszt ellenőrzése alatt.

Mantoux teszt: a tuberkulózis fertőzésének meghatározására és a magas tuberkulinérzékenységet mutató betegek azonosítására, akiket a BCG-vel végzett vakcinálással választanak ki. Tuberkulindiagnostika hajtjuk a / 2 és TE (0,1 ml), tegye a minta belső felületén a középső harmadik az alkar. Az eredményeket 72 óra elteltével értékeljük, egy milliméteres vonalzó mérésével. Ha ukolochnaya reakció (0-2 mm), a reakció negatív, csak bőrpír nélkül infiltrációs vagy infiltráció legfeljebb 5 mm-es - megkérdőjelezhető, beszivárog 5 mm vagy annál nagyobb - pozitív reakciót, a reakció hyperergic - nőttek több, mint 21 mm, a gyerekek - 17 mm. A Mantoux-tesztet 16 éves kortól 16 évig, éves fluorográfiás vizsgálattal végzik.

A kemoprofilaxist egy tuberkulózis-automatában végezzüka vizsgáztatás után, majd az iskolában az iskolai m / s (gyermekek és serdülők számára, akik érintkezésbe kerülnek a tuberkulózisban szenvedő betegekkel, a tuberkulózis gyógyítására a megismétlődés megelőzése érdekében).

"D" megfigyelés: A TB orvosi rendelőben a klinikai formától, szövődményektől, VC- vagy VC + -tól függően 7 megfigyelési csoportot izolálnak.

- a poliklinikában a kerületi terapeutáknak R (+), azaz a tuberkulózis tüdejében fellépő radiológiai változásokkal - ezek a személyek évente egyszer látogatják a phthisiatricist.

  1. köpet: - forrás 2% r-re szóda 15 perc;

- 12 órán át öntse az r-rum klór-amin (1: 2) 5% -át;

- 1 órára elalszik a klórlime 200 g / l.

A fertőtlenítés után a köpet a csatornába kerül.

  1. spittoons: - forralva 2% r-re szóda 15 perc (mentesül a köpetből);

- az aktivált klóramin-oldatban 1% - 1 óra.