Nem cardiogén tüdőödéma

Tüdőödéma. Tüdőödéma típusai.

A tüdőödéma patogenezise az esemény előfordulásának függvényében különbözik: a cardiogén és a nem kardiogén tüdőödéma izolálódik.

Kardiogén tüdőödéma. A kardiogén tüdőödéma etiológiájaamelyet egy nagy és változatos betegségcsoport jellemez, amelyben a kóros folyamat magába foglalja a szívét. Ezek a betegségek kombinálják a három szükséges hemodinamikai állapot egyikét:
• bal pitvari szisztolé megsértése;
• szisztolés és
• diasztolés diszfunkció.

A bal kamrai diszfunkció a fejlődés leggyakoribb oka cardiogenic tüdőödéma. A kardiogén tüdőödémát akut hatás okozzamaradt szívelégtelenség pulmonáris pangás és eredményeként fejlődik ki akut keringési elégtelenség ischaemiás szívbetegség, beleértve a miokardiális infarktus, szívbetegségek (leggyakrabban mitrális stenosis), a magas vérnyomás különböző eredetű.
Különleges tüdőödéma a pulmonalis arteria hirtelen növekedésével, tromboemboliával a tüdőben, a tüdőszövet egy részének hyperperfúziójával.
Bizonyítéka tüdőödéma kommunikációja a szívelégtelenség növekedhet a 30 mmHg feletti pulmonáris kapilláris nyomással. Art.
Nem cardiogén (nem cardialis) tüdőödéma számos betegség következménye lehet,amely az alveoláris-kapilláris membrán permeabilitásának megsértésével folyik. Ezek közé tartozik a tüdőgyulladás, bakteriális vagy vírusos eredetű, belélegezve mérgező gázok, aspirációs gyomortartalom, DIC, akut vérzéses hasnyálmirigy-gyulladás, tüdő sokk sérülést. Alkalmanként noncardiogenic ödéma is előfordulhat súlyos hypalbuminaemia, ennek eredményeként a vesebetegség, a máj enteropathia. Általános klinikai okokból gyakran nehéz megkülönböztetni a tüdőödéma e két formáját, ezért szükséges:

• Vegye figyelembe a tüdőödéma megjelenését megelőző betegség vagy betegségek előfordulását.
• Végezzen el egy speciális vizsgálati programot, beleértve a központi hemodinamika közvetlen mérésére szolgáló módszereket.
• Végezzen értékelést a szívizom iszkémia (azonosítsa az enzimeket, ha lehetséges, regisztrálja az EKG-t).
• A beteg vizsgálata fontos szakaszmellkasi röntgensugár (interstitiális vagy alveoláris tüdőödéma, fluidum felhalmozódása a pleura üregében, szívelégváltozás).
• Nagyon specifikus differenciálási tesztA nem kardiogén tüdőödéma az éknyomás mérése. Ha meghaladja a 18 Hgmm-t. Art. akkor a cardiogenikus tüdőödéma kialakulásáról beszélünk. Ha az elakadási nyomás a fiziológiás normán belül vagy még alacsonyabb, akkor beszélhetünk az emelkedett vaszkuláris permeabilitás mechanizmusának túlsúlyáról, azaz a légzési distressz szindróma kialakulásáról. Tipikus nem kardiogén tüdőödéma esetén a normál szív kimenet és zavaró nyomás.
• Tervezett módon zárja ki a vese- és májelégtelenség jeleit.

A megfelelő terápiához fontos a különböző betegségekben a vezető patogenetikai faktor azonosítása.
Így mikor a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomásos betegség vagy tünetekhipertenzió, miokardiális infarktus hiperkinetikus hemodinamika, szívizomgyulladás, szívbillentyű betegség, súlyos szívritmuszavarok kezelésére), és akut intrakraniális hipertenzió bármilyen eredetű vezető patogenetikai tényező a túlzott szimpatikus-adrenális rendszer.
Tüdőbetegségekkel oka a tüdőödéma - fokozza a pulmonalis érellenállást ésmegsérti a mechanika a légzés fejlesztése alveoláris hypoxia vagy túlzott csökkenését mellkason belüli nyomást, jelentős megsértése nyirokkeringés. Néhány felesleges intersticiális folyadék el lehet távolítani a nyirokrendszeren keresztül a tüdő, és ezáltal a patológia (ha karcinomatózis, különböző fibrózis), is vezethet a jelenségek a tüdőödéma.

Vesebetegséggel a tüdőödéma eredete. a cardiogén ok mellett az érfal megnövekedett permeabilitása, az onkotikus vérnyomás csökkenése is fontos.
Ha allergiás állapotok (anafilaxiás sokk) gyors kialakulást okoznak masszív tüdőödéma a koncentráció éles növekedésea keringő hisztamin és a szerotonin. Fontos szerepet játszik az expresszált alveoláris hypoxia (a bronchospasmus vagy a nyelv és a gége ödéma) következtében. Alveoláris pulmonalis oedema asztma-szerű dyspneával kombinálva, például a penicillin aeroszol belégzésével történik.
Akut fertőző betegségek esetén akut szívelégtelenség általában az érrendszerrel kombinálvaelégtelenség, ami rendkívül nehéz megítélni a beteg állapotát. A tüdőödéma fő okai a tüdőtestek és az alveoláris-kapilláris membránok fertőző toxikus hatásai, valamint a szívizom együttes veresége.

Patogenetikai tulajdonság Neurogén tüdőödéma (kraniocerebrális sérülés, stroke utánepilepsziás támadás, szubarachnoidis vérzés) az, hogy az magában foglalja az agytörzs központi mechanizmusát. Az agy neurogén oedema patogenezisének felszívódott mind a kardiogén, mind a nem cardiogén tüdőödéma mechanizmusaiban.
Tüdőödéma lehetséges fejlődése agyi rendellenességek, kábítószer-túladagolás (különösen heroin), eclampsia, kardioverzió, általános érzéstelenítés, mesterséges vérkeringés.
Tüdőödéma gyakorlatilag egészséges egyéneknél alakulhat ki - ebben az esetben elsősorban a szívbetegségekre kell gondolni.

Klinikailag nem mindig lehet szigorúan különbséget tenni a szívinfarktus és a tüdőödéma.
A szívinfarktusban az aljzat nyomás nagyobb, mint 18-20 Hgmm. Art. Mivel a pulmonalis kapillárisok nyomása magasabb lesz, mint a vérplazma kolloid-ozmotikus nyomása, interstitiális tüdőödéma alakul ki, és a transzudátum mérsékelt hozama az alveolusok lumenjéhez vezet. A szívelégtelenségben szenvedő beteg szívbetegségét hirtelen vagy gyorsan fejlődő légzavar, fulladás jellemzi. A szívinfarktus több percig több óráig tart.
A betegek tapasztalatai légszomj. a légzés gyors ütemben növeksziksúlyos támadásba fulladnak. A beteg arra törekszik, hogy egy magasztos vagy ülő helyzetet vegyen fel, ami megkönnyebbülést hoz. A bőr nedves, egyértelműen kifejeződött cianózisa. Ha a meghallgatott hólyagos légzés háttámlájával történő meghallgatás során mérsékelt mennyiségű kis buborékolt, nem hangos zihálás hallatszik, amelynek területe kevesebb mint 50% -ot foglal el; gyakran kilégzett, egyetlen száraz légzés.
A cardiovascularis rendszer oldalától - tachycardia, lehet a galopp ritmusa, a szív méretének növekedése. A vérnyomás emelkedhet (hipertenzív válság) vagy csökkenhet.